Noah
Noah Entertainment 20 jan 2019

Netflix-hit ‘Bird Box’ komt opnieuw in opspraak door echte beelden van een treinramp

Heb jij bijgedragen aan het kijkcijferrecord dat ‘Bird Box’ opleverde voor Netflix? Dan heb je naar een echte treinramp gekeken. De scène met het treinongeluk aan het begin is namelijk niet geacteerd. Dat blijkt nu de streamingdienst in opspraak raakt vanwege het gebruik van Canadese rampbeelden.

Echte treinramp in ‘Bird Box’

Het gaat om de treinramp die plaatsvond in 2013, in het stadje Lac-Mégantic. Bij die treinramp kwamen 47 mensen om het leven, en het is al de tweede keer dat Netflix gebruikmaakt van die beelden voor een Original. De eerste keer dat dat gebeurde was voor het derde seizoen van de sciencefictionserie ‘Travelers’.

Als je je het begin van ‘Bird Box’ voor de geest haalt, herinner je je de beelden vast waarin tienduizenden mensen zelfmoord plegen. Als kijker krijg je valse nieuwsitems met allerlei rampen als resultaat, maar die blijken dus niet allemaal nep te zijn.

De productiemaatschappij achter de hitfilm was zich er naar eigen zeggen niet van bewust dat het om de treinramp in Canada ging. Pond5 (een beeldbank voor films en series) verkocht de beelden aan de Netflix Original.

Pond 5 heeft intussen haar excuses aangeboden en belooft vanaf nu duidelijker aan te geven waar beeldmateriaal vandaan komt. Ook gaat het bedrijf ervoor zorgen dat beelden niet langer ongepast buiten een bepaalde context gebruikt mogen worden. Zo moeten dergelijke misverstanden in de toekomst vermeden worden.

Niet de eerste keer voor Netflix

Netflix kwam al eerder in opspraak omwille van dergelijke feiten. Eerder deze maand bleek de streamingdienst beelden te hebben gebruikt van de treinramp in het Belgische Buizingen uit 2010, waarbij 19 mensen om het leven kwamen. Die beelden werden gebruikt voor de liveaction-anime ‘Death Note’.

‘Bird Box’ heeft Netflix dus heel wat kijkers opgeleverd, maar brengt de streamingdienst ook wel wat in diskrediet. Eerder zorgde de #BirdBoxChallenge ook al voor ophef.

Netflix smeekt fans te stoppen met #BirdBoxChallenge

Bron: Want

Reageer op artikel:
Netflix-hit ‘Bird Box’ komt opnieuw in opspraak door echte beelden van een treinramp
Sluiten