Entertainment 5 jan 2019 Lesley

Netflix smeekt fans te stoppen met #BirdBoxChallenge

Netflix heeft de laatste jaren heel wat steengoede Original-series op ons afgevuurd, maar qua films bleef het altijd vrij magertjes op de streamingdienst. Met ‘Birdbox’ maken ze een inhaalbeweging van jewelste. De meningen zijn verdeeld, maar de heel wereld wil ‘m wel zien. En zoals dat gaat met populaire films en series duiken er her en der memes en challenges op. Al is de #BirdBoxChallenge niet zonder gevaar. 

Netflix waarschuwt voor #BirdBoxChallenge

De film ging compleet viraal en overal op het internet kom je verwijzingen naar de Netflix Original tegen. Niet per se om het controversiële plot te bespreken, maar vooral vanwege de levensgevaarlijke #BirdBoxChallenge.

Mensen worden wereldwijd uitgedaagd om een blinddoek om te doen – net zoals Sandra Bullock in de film – en op die manier alledaagse activiteiten uit te voeren. Denk aan Daredevil, maar dan zonder superkrachten waarmee die door de wereld navigeert.

birdboxchallenge

En zoals dat gaat met grappige challenges worden die al snel gevaarlijk en proberen de deelnemers steeds verder te gaan en elkaar af te troeven. Het resultaat is vaak hilarisch, maar af en toe loopt het natuurlijk mis en belandt er al eens iemand in het ziekenhuis.

Netflix grijpt nu in en waarschuwt kijkers om te stoppen met de #BirdBoxChallenge, een schoolvoorbeeld van hoe viral marketing zich ook tegen je kan keren.

Waarschuwing of niet, het zal het internet worst wezen, want de challenges stapelen zich intussen op.

Maakte Netflix de memes … zelf?

En dan zijn er nog mensen die het op z’n zachtst gezegd vreemd vinden dat het hele internet overspoeld wordt door ‘Bird Box’-memes. Niet dat dat de eerste keer is (denk maar aan de memes rond hypes als ‘A Quiet Place’ en ‘Avengers: Infinity War’), maar de hoeveelheid is deze keer wel érg opvallend.

Sommige mensen verdenken Netflix ervan valse accounts te hebben gebruikt met verdacht weinig volgers en tweets om Twitter te bombarderen met memes om de hype zo zelf in de hand te werken, hoewel die claim waarschijnlijk niet klopt.

Twitter is nu eenmaal een dankbaar medium om memes op te creëren en ze zo door te posten op Instagram, wat kan verklaren waarom zoveel accounts met weinig volgers en tweets plots wel een tweet de wereld willen insturen. Wat er ook van aan is – dan rest er nog steeds de vraag of dat dan bedrog is van Netflix dan wel een slimme marketingstrategie (die duidelijk heeft gewerkt).

Deze nieuwe Netflix-thriller heeft een bizar kijkcijferrecord verbroken

Bron: WANT

Reageer op artikel:
Netflix smeekt fans te stoppen met #BirdBoxChallenge
Sluiten