Jelle
Jelle Entertainment 6 jul 2019

Netflix gaat rookvrij in toekomstige Originals

Een tijdje geleden kwam het eerste seizoen van ‘Stranger Things’ uit. In die reeks gaan we terug naar de jaren ’80, een tijdperk waarin nog veel gerookt werd. Vooral Jim Hopper steekt geregeld een sigaret op, maar als het van Netflix afhangt zullen we in de toekomst veel minder rokende mensen zien in hun series. 

Netflix neemt dit initiatief als reactie op een statement van de Amerikaanse anti-tabakorganisatie Truth Initiative. Dat stelde dat in veel populaire shows personages zitten die roken, waardoor jongeren sneller geneigd zouden zijn om daar zelf mee te beginnen. Met name op Netflix staan er heel wat series met rokende personages, die zonder leeftijdsgrens ook voor jongeren zichtbaar zijn.

Zoveel wordt er gerookt op Netflix

Tussen 2016 en 2017 waren er 866 scenes in een Netflix-show waarbij er een sigaret of sigaar werd opgestoken, wat drie keer zoveel was ten opzichte van de content van het jaar daarvoor. In ‘Stranger Things 2’ werd er 262 keer gerookt, wat een stijging is ten op zichte van de 182 keer van het jaar daarvoor.

Nu zal je als volwassen niet-roker waarschijnlijk niet meteen beginnen roken als een personage een sigaretje opsteekt, maar voor jongeren ligt dat anders. De gemiddelde leeftijd waarop Belgen voor het eerst roken is zestien jaar, de leeftijd waarop ze regelmatig beginnen te roken ligt op achttien jaar. En op die leeftijd kan een cool, rokend personage misschien wél een rol spelen.

Netflix gaat rookvrij in toekomstige Originals

De oplossing die de streamingdienst aandraagt om de longen van de toekomstige generaties veilig te stellen (zij moeten tenslotte voor je pensioentje zorgen)? In alle toekomstige eigen projecten ofte Netflix Originals die geschikt zijn voor een jongere doelgroep (dus niet de gewelddadige 18+ -content) zullen geen sigaretten meer te zien zijn. De enige uitzondering daarop is wanneer het historisch accuraat is of wanneer het écht past bij het personage, omdat dat gebaseerd is op een echte persoon, van wie we weten dat hij of zij veel veel rookt(e).

Meer over ‘Stranger Things’? Dit personage gaat binnenkort een prankshow presenteren op Netflix.

Want

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Netflix gaat rookvrij in toekomstige Originals
Sluiten