Noah
Noah Entertainment 16 jul 2019

Netflix verandert: waarom een serie met slechts twee seizoenen optimaal is

Onlangs kwam Netflix met een derde seizoen van ‘Stranger Things’. Leuk, maar jet wordt steeds meer een unicum, want de meeste Originals kunnen in de toekomst slechts op twee seizoenen rekenen. En daar heeft de streamingdienst een goede (geniepige) reden voor.

Netflix geeft te gemakkelijk geld uit

Die reden werd door The Information ontdekt, een website die achter een betaalmuur schuilt. We vatten hier de ontdekkingen van die publicatie even voor je samen. Over het algemeen biedt Netflix amper inzicht in zijn kijkcijfers. Daardoor weten wij als buitenstaanders ook niet of een bepaalde serie een succes was of niet.

Een recente ontwikkeling biedt meer duidelijkheid. Nu de concurrentie oprukt heeft Netflix zijn managers en producten opgedragen om meer op de centen te letten. Contentbaas Ted Sarandos liet begin vorige maand aan medewerkers en producenten weten dat Netflix minder met geld moet strooien. In het verleden werd er te veel geld uitgegeven aan grote en prijzige producties die te weinig opleverden.

Vorig jaar gaf de streamingdienst 12,04 miljard dollar uit aan content. Dat is 35 procent meer dan het jaar daarvoor, en ook dit jaar gaat de gigant weer records verbreken met een totaalbedrag van maar liefst 15 miljard dollar.

Dat budget moet volgens bronnen van The Information niet alleen krimpen, maar ook anders besteed worden. Daar zit ook de crux in van waarom steeds meer Netflix Originals maar twee seizoenen krijgen.

Twee seizoenen: de optimalisatieslag

Uit data van Netflix blijkt namelijk dat nieuwe series de meeste nieuwe abonnees binnenhalen. Dat effect neemt na twee seizoenen echter drastisch af. Gezien Netflix grotendeels stuurt op het aantal nieuwe abonnees dat binnengehaald wordt, een getal waar aandeelhouders ook vooral op focussen, wordt dus steeds vaker besloten het bij twee seizoenen te houden.

Er is echter nog een argument: na twee seizoenen beginnen de meeste showrunners van succesvolle series namelijk om een bonus of opslag te zeuren. Hetzelfde geldt voor producenten. Oftewel: de middenweg van twee seizoenen is de meest efficiënte en goedkope manier om de business van Netflix draaiende te houden.

Dat is het beste voor de streamingdienst als bedrijf, maar of het ook de content ten goede komt, is nog maar de vraag. Sommige verhalen kunnen perfect in één of twee seizoenen verteld worden, voor andere verhaallijnen blijft dat een vrij rigide beperking. Maar omdat ook HBO Mac, Disney+ en Apple Video+ niet stilzitten, kan Netflix niet op haar lauweren blijven rusten en moet ze dus voor een optimale middenweg gaan kiezen. Want één ding is zeker: over vijf jaar zal de markt er compleet anders uitzien.

Lees ook: Waarom Netflix helemaal niet transparant is over haar series en films

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Netflix verandert: waarom een serie met slechts twee seizoenen optimaal is
Sluiten