Jutta
Jutta Stuff 28 aug 2019

7 dingen die je absoluut niet moet kopen op AliExpress

Dat je op AliExpress fantastische spullen kunt scoren voor een prikje is welbekend. Maar we zouden liegen als we zeggen dat je niet hoeft op te passen bij de Chinese onlinewinkel. Er zijn namelijk redelijk wat producten die je gewoon nooit moet bestellen bij AliExpress. Een bloemlezing.

1. Geheugen

Geheugenkaartjes en -sticks kunnen behoorlijk prijzig uitkomen, dus bestel je er maar eentje bij Ali? Slecht idee, want sommige verkopers op AliExpress durven weleens liegen over de specificaties. Het zou dus kunnen dat je nieuwe SSD van 1TB slechts over 500GB beschikt of dat je SD-kaartje veel minder snel bestande overschrijft dan je beloofd werd.

Check dus altijd even de recensies die andere consumenten hebben geschreven onder het product. Maar wie echt zeker wil zijn van zijn zaak, koopt geheugen-uitbreidingen simpelweg niet op AliExpress.

2. Condooms

We kunnen er lang en breed over lullen, maar wie geen zin heeft om onverwacht kinderen te krijgen koopt zijn condooms niet in China. En geloof ons: een huishouden met een aantal kinderen is een stuk duurder dan dat pakje condooms dat je in een Belgische supermarkt koopt.

3. Motorhelmen

Wie regelmatig op een motor te vinden is zal als geen ander weten hoe belangrijk de helm is, maar die dingen zijn duur. Zeker als je een mooi model wilt. Op AliExpress zijn goedkopen helmen te vinden, maar is de lage prijs je veiligheid echt waard?

In Europa gelden er hele strenge regels op het gebied van helmen. Die regels zijn in China een stuk soepeler, waardoor je zomaar eens met een helm kunt rondrijden die eigenlijk helemaal niet voldoet. Naast het feit dat het je een boete op kan leveren, lever je ook in op je veiligheid. En dat zou niemand moeten willen.

4. Hele dure producten op AliExpress

Naast het feit dat je op AliExpress voor weinig geld toffe gadgets kunt scoren, werkt het ook andersom. Je kunt op de Chinese webshop ook aardig wat peperdure gadgets binnenhalen. Zoals hieronder te zien is, kun je er zelfs een tractor kopen. Alleen zou dat je weleens zuur kunnen opbreken: naast het feit dat de verzending niet gratis is kun je er ook heel veel gezeik mee krijgen. Zeker wanneer de douane ziet wat de waarde van het pakketje is.

Ook op dit gebied wil je liever vasthouden aan de Europese veiligheidseisen. Wanneer je je tractor bij de verdeler in de buurt koopt (geen idee hoe dat gaat, wij hebben nog nooit een tractor gekocht), kun je bovendien veel gemakkelijker terug naar de winkel als er iets mis is.

5. Zaden

Zaden klinken misschien ontzettend onschuldig, maar kunnen wel degelijk een nare ervaring opleveren. Zo vind je op AliExpress echt de meest exotische bloemsoorten, maar weet je nooit wat je in huis haalt. Zo kunnen er zomaar compleet andere bloemen of planten uit het zaadje groeien. Hierdoor loop je een risico om je hele tuin te laten vernielen door een portie onkruid.

In het ergste geval krijg je er ook nog gratis vieze beestjes bij, die je liever niet in je huis hebt.

6. Scheermesjes

Die scherpe dingen die je iedere ochtend over je wangen laat glijden moeten natuurlijk wel aan een aantal eisen voldoen. Die van AliExpress zijn daar iets minder duidelijk over. Ze kunnen dus veel te bot zijn of veel te ruw zijn. En daar heb je echt geen zin in.

7. Batterijen

Batterijen lijken op het eerste zicht misschien onschuldig, maar ze kunnen wel degelijk gevaarlijk zijn. Chinese fabrikanten werken met kleine winstmarges, waardoor jij al de spullen zo goedkoop kunt aanschaffen. Dat zorgt er echter voor dat er hier er daar nog wel eens gesjoemeld wordt.

Of de capaciteit klopt in de werkelijkheid helemaal niet met wat er op papier staat, of de sensor is bijvoorbeeld niet correct bevestigd. Die paar cent die je bespaarde kun je uiteindelijk toch weer uitgeven aan nieuwe batterijen die niet oververhit geraken – of ontploffen.

Want

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
7 dingen die je absoluut niet moet kopen op AliExpress
Sluiten