Life

Nieuwe functie op Facebook brengt je verslaving in beeld

Maar of het iets zal helpen?

Mark Zuckerberg en de zijnen hebben jarenlang ongecontroleerd hun zin kunnen doen met de ontwikkeling van sociale media. Dat daar heel wat nadelen aan verbonden zijn is nu wel duidelijk, en daarom worden techbedrijven als Facebook steeds vaker gedwongen om hun verantwoordelijkheid te nemen. Het nieuwe Facebook-dashboard is daar een resultaat van. 

Facebook-dashboard

Instagram zette een tijdje geleden al een belangrijke stap met een nieuw dashboard. Daarin kunnen gebruikers raadplegen hoeveel tijd ze in de app en op de site besteden. Dat alles om je er bewuster van te maken hoeveel tijd je écht op die platformen besteedt en om socialemediaverslavingen in de kiem te smoren. Zo kun je instellen na hoeveel tijd Instagram je moet waarschuwen dat je al te lang op de app zit.

Nu is het de beurt aan Facebook, zo blijkt. Het bedrijf kondigde in augustus al de nieuwe dashboards voor zowel Instagram als Facebook aan. Nu kun je ook op die laatste zelf zien hoeveel tijd je besteedt aan hersenloos scrollen of chatten met vrienden.

Facebook dashboard

Zo kun je zelf bewuster beslissingen nemen wat je gedrag betreft en – wie weet – eens naar buiten gaan en een écht gesprek voeren. Helaas zijn de mogelijkheden relatief beperkt, al helemaal als je naar de equivalenten van de concurrentie kijkt. Apple’s Screen Time en Google’s Digital Wellbeing laten gebruikers bijvoorbeeld apps voor bepaalde tijd blokkeren.

Facebook gaat dus niet zo ver, maar laat je wel een tijdslimiet instellen. Wanneer die limiet bereikt wordt, ontvangt de gebruiker een pop-upnotificatie met een waarschuwing. Of je dan vrolijk blijft scrollen of de app daadwerkelijk sluit, blijft aan jou. Ook is het nu gemakkelijker om pushnotificaties voor bepaalde tijd te muten.

Hoe stel je het Facebook-dashboard in?

Je kunt het dashboard zelf raadplegen in de ‘Meer’-tab in je Facebook-app. Onder ‘Instellingen & Privacy’ vind je vervolgens de nieuwe optie. Althans, in de loop van deze week, want de functie wordt gefaseerd uitgerold.

Bron: Want

22-11-2018 - Jutta