Style

De nieuwe trend? Normcore, oftewel: lelijk, lelijker, lelijkst

En helaas ook duur

Niks mis met een comfortabele sweater, maar wanneer comfortabel lelijk wordt, moet je toch even nadenken of dit wel is wat je wilt uitstralen. Tenzij je helemaal mee bent met de laatste nieuwe trend natuurlijk, want normcore-liefhebbers kleden zich met opzet lelijk. 

Normcore

Het begon met de dad sneakersging verder in trekkersgear en de scumbro-trend en wie goed oplet, heeft al wel door dat al die trends één gemeenschappelijke factor hebben: ze kunnen dan wel vet zijn, echt móói zal niemand ze noemen. En dat is exact waar normcore om gaat: lelijke outfits waarvan je wél ziet dat de items niet zomaar bij elkaar zijn gegooid. Lelijk met een idee erachter dus. Right, zal wel.

Normcore is een samenstelling van ‘normal’ en ‘hardcore’, en de term beschrijft niets meer of minder dan ‘een bevrijd gevoel door er totaal niét speciaal’ uit te zien. Het enige pijnpunt in die definitie? Je ziet er zo ‘niet speciaal’ uit dat je er gigantisch speciaal uitziet.

View this post on Instagram

Spring don’t leave! #shiasoutfits #shialabeouf

A post shared by Shia's Outfits (@shiasoutfits) on

Dure trend

De trend sluimert al een paar jaar en intussen leven we in een tijdperk waarin Birkenstocks, dad sneakers, veel te oversized truien, sandalen, vissershoedjes en Crocs allang geen fronsende wenkbrauwen meer veroorzaken. En als je de trend klakkeloos wilt volgen (geef toe: vooral onder het motto ‘liever lui dan moe’), ga dan vooral je gang, maar spendeer er geen bakken geld aan.

Dat is namelijk het grote tegenstrijdige normcore-punt: die lelijke dingen kosten handenvol geld omdat de modewereld natuurlijk munt slaat uit de trend en de slaafse trendvolgers. Lelijke sneakers onder een verder stijlvolle outfit kunnen een geweldig statement zijn en sommige mannen komen er zelfs écht mee weg, maar waarom zou je er in godsnaam 500 euro voor neertellen? Het is een statement. Het zijn lelijke schoenen. En het is nog eens gigantisch contradictorisch ook. Doe iets anders met je geld.

Of zoals creative director van Balenciaga zélf zei tegen Telegraph”Like myself, I wear prototypes but I don’t think I’m crazy fashion enough to go and buy those things. I’d rather go on holiday. I feel like it brings more use. Holidays are important. Holidays and quality time on your sofa.’

View this post on Instagram

#shiasoutfits #shialabeouf

A post shared by Shia's Outfits (@shiasoutfits) on

Hoe draag jij ‘m?

Hoe je normcore dan wél subtiel kunt verwerken in je kleerkast? Simpel: gebruik je gezond verstand. In dit geval betekent dat: ‘minder is minder’, en dan bedoelen we zowel qua budget als qua outfit. Verwerk normcore-details in je outfit voor een cool effect. Denk: dad sneakers, sandalen, een veel te grote trui, … Combineer die met dagdagelijkse stuks en je krijgt een écht normale normcore-look.

View this post on Instagram

There are two people in this photo

A post shared by Mr. Fallback (@lukasabbat) on

19-11-2018 - Lesley