Alrik
Alrik Life 11 mei 2019

Oceanix City van BIG: de drijvende stad van de toekomst

De polen smelten sneller dan ooit, de zeespiegel stijgt en de vraag is of we dat kunnen terugdraaien. Er moeten dus dringend oplossingen komen om droog te blijven wonen. De drijvende stad van de toekomst van architectenbureau BIG, Oceanix City, is daar een uitstekend voorbeeld van.

Oceanix City: de drijvende stad van de toekomst

De stad die op het water drijft, kan onderdak bieden aan maar liefst 10.000 mensen. Oceanix City bestaat uit zogenaamde hexagonale modules die met elkaar verbonden zijn en samen een eiland en drijvende stad vormen. Oceanix City is ontworpen met de modernste technologieën die voorkomen dat het leven in de zee schade oploopt. Sterker nog: ze moeten de biodiversiteit in het water juist ten goede komen.

Oceanic City is ontwikkeld in samenwerking met het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de Verenigde Naties (VN). De stad bestaat uit zes dorpen, die op hun beurt weer bestaan uit zes losse eilandjes die met elkaar verbonden zijn. Ieder dorp heeft een oppervlakte van 12 hectare en biedt woon- en leefruimte aan 1.650 inwoners. Oceanix City biedt in totaal dus ruimte aan zo’n 10.000 inwoners. Ieder eiland beschikt over drieduizend vierkante meter agricultuur, zodat de voedselproductie voor een groot deel zelfvoorzienend tot stand komt.

Hernieuwde energie en gerecycled water

De drijvende stad is zo ingericht dat alle inwoners kunnen worden voorzien van hernieuwde energie, opgewekt door zonnecellen en golven. Het water dat gebruikt wordt, is honderd procent gerecycleerd. Onderzeese biorotsen en de teelt van oesters, zeewier, mosselen, sint-jakobsschelpen en andere schelpdieren moeten het water schoon houden. De kleine eilandjes zijn zo ontworpen dat ze een orkaan van categorie 5 kunnen weerstaan.

Het doel van Collins Chen, co-founder van Oceanix City, is om betaalbare en duurzame drijvende steden te creëren voor kustgebieden in nood. Hij wil voorkomen dat deze stad in de toekomst een privilege voor de rijken wordt. Lees hier meer over het project, hieronder vind je de eerste impressies.

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Oceanix City van BIG: de drijvende stad van de toekomst
Sluiten