Jutta
Jutta Life 10 aug 2019

Het verhaal over het ontstaan van IPA is fout – en zo zit het wél

Dat IPA (spreek uit aai-pie-ee) een afkorting is van India pale ale weet je wel, maar op een quizvraag over het ontstaan van het IPA-bier ken je waarschijnlijk niet het juiste antwoord. Bierexpert Dr. Beer helpt het misverstand de wereld uit. 

Wat is IPA?

Een IPA is een bier van hoge gisting (tussen 6,5 en 7,5%), het is altijd bitter en heeft een uitgesproken hoparoma. Dat kan zowel kruidig als fruitig zijn, maar vergis je niet: zoet is het nooit.

Hoe is het IPA-bier ontstaan?

Veel mensen denken dat IPA speciaal ontwikkeld is om de lange zeereis tussen Engeland en de Britse kolonie India te overleven, maar dat klopt niet. Er werden immers al veel langer bieren naar India gestuurd, en wat wij nu kennen als een India pale ale bestond voordien al onder een andere naam: October ale.

Dat October ale werd aan het begin van de achttiende eeuw gebrouwen in Londen, met de beste hop en het beste graan die er voorhanden waren. Voor minder doe jij het natuurlijk niet, maar helaas was het bier niet meteen klaar voor consumptie: daarvoor was het nog veel te troebel en te bitter. Pas na een à twee jaar rijping op houten vaten kon je een glas aan je lippen zetten.

October ale populair in India

De tochten naar India hadden een voordeel voor het bier: omdat het in India meestal rond de 40 graden is, doen blonde bieren het daar veel beter dan andere soorten. October Ale dat al een jaar oud was, was hier uitermate geschikt voor. De vaten rolden vier maanden lang op het schip door de deining van de zee en de temperatuurswisselingen zorgden ervoor dat het bier sneller ‘verouderde’. Zo stonden vier maanden op zee gelijk aan een jaar op land. Dat betekent dat het bier bij aankomst in India dus al ready to drink was.

George Hodgson moeit zich met de geschiedenis

Slimme zakenmannen die een kans ruiken om geld te verdienen, het is iets van alle tijden. Het huidige IPA-bier hebben we te danken aan zo’n ondernemende kerel: brouwer George Hodgson. Zijn October ale-brouwerij (Hodgson’s Bow Brewery) lag toevallig vlakbij het hoofdkwartier van de Britse East India Company en de officieren daar lustten wel een pint – en stuurden heel wat vaten de oceaan over.

De brouwer haalde een slimme verkooptruc uit en sloot een deal met de hogere officieren: normaliter moest het gekochte bier direct worden betaald, maar nu mocht het ook op krediet. Zo konden ze betalen wanneer ze zelf het bier verkocht hadden in India. Dat kwam hen goed uit, want de boottocht duurde al snel vier maanden. Tel daar nog eens vier maanden voor de terugreis bij en een paar weken ‘vakantie’ in India en je snapt meteen waarom een krediet handig is.

October ale wordt ‘India Pale Ale’

Na ongeveer vijftig jaar was de deal voorbij. De kleinzonen van de brouwer waren arrogant en onoplettend geworden, de kwaliteit nam af en ze knoeiden met de prijs. Maar you don’t mess with the EIC dus verbrak die het contract en stuurden ze prompt een staal van het bier naar een ándere brouwerij die het vervolgens namaakte.

Hodgson’s verloor z’n koppositie op de markt en was daar vanzelfsprekend niet blij mee. Als een laatste stuiptrekking om terug aan geloofwaardigheid te winnen zetten ze een advertentie in de Liverpool Mercury, waarin ze hun bier aanprijzen als ‘East India Pale Ale’. Het heeft niet mogen baten voor Hodgson’s, maar de naam IPA is wel gebleven.

Over Dr. Beer

Dr. Beer of Jeroen Peeters weet alles over bier, van brouwen tot drinken. In zijn toffe zaak in Antwerpen schenkt hij enkel craft beers van over de hele wereld. Meer informatie vind je op de Facebookpagina

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Het verhaal over het ontstaan van IPA is fout – en zo zit het wél
Sluiten