Jutta
Jutta Stuff 5 aug 2019

Waarom ook jij gratis openbare wifi moet vermijden

Die gratis openbare wifi lijkt misschien het lichtpuntje aan het einde van de internetloze tunnel, maar echt ideaal is zo’n openbaar netwerk niet. Er zijn verschillende redenen waarom ook jij – als doorsnee gebruiker die niets te verbergen heeft – er beter geen gebruik van maakt. 

Over gratis wifi op café, in de bib of op reis denk je verder niet echt na. En waarom zou je? Gratis internet is gratis internet. Toch kleven er grote risico’s aan openbare wifi netwerken. Dat hoor je wel vaker, maar wat kan er dan mis gaan?

Openbare wifi zonder wachtwoord

Een onbeveiligde wifiverbinding is een netwerk dat niks versleutelt en beveiligt. Al je internetverkeer kan dus zo onderschept worden. Dat is bij een beveiligde verbinding uiteraard niet het geval: daar wordt alles wat je doet versleuteld. Dat beveiligde netwerk herken je aan het wachtwoord, waar een onbeveiligd netwerk dus niet om vraagt.

Gestolen inloggegevens

Het grootste gevaar schuilt in het inloggen op diensten. Kwaadwillende derde partijen kunnen dus mee spieken wanneer jij via een onbeveiligde verbinding op je bankaccount of Facebook inlogt. Ze hoeven enkel je verkeer te onderscheppen en te filteren.

Vervolgens kunnen ze op jouw diensten inloggen en zo met je online identiteit aan de haal gaan. Dat is overigens helemaal niet moeilijk: De Correspondent wist met twee goedkope zendertjes op een woonboot de gegevens van honderden treinreizigers te onderscheppen.

Tegenwoordig versleutelen veel diensten zelf al jouw verkeer, maar dat is nog lang niet bij elke website het geval.

Mails en andere data worden gelezen

Het gaat daarbij niet alleen om inloggegevens. Ook de inhoud van je berichten, e-mails en andere data kan gewoon gelezen worden door een derde partij. Sterker nog, daar is enkel een Android-smartphone en een speciale app voor nodig. Een beveiligde internetverbinding is niet alleen essentieel voor grote bedrijven.

Nu heb je misschien niets te verbergen, maar het voelt toch minstens ongemakkelijk dat onbekenden je mails plunderen, niet? Het is dus duidelijk dat het niet verstandig is om onbeveiligde, openbare wifi te gebruiken, ook voor de doorsnee internetgebruiker.

Dus: gebruik het liefst alleen een beveiligd netwerk. En zorg er dan meteen ook voor dat je ontvangst thuis helemaal tiptop is.

Want

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Waarom ook jij gratis openbare wifi moet vermijden
Sluiten