Lesley
Lesley Cars 30 jan 2020

Origin is de eerste zelfrijdende elektrische auto zonder stuur en pedalen

Het Amerikaanse General Motors wil het eerste bedrijf zijn dat een volledig autonome auto op de markt brengt. De eerste stap is in San Francisco gezet waar het merk GM Cruise, dochteronderneming van General Motors, de Origin aan de wereld voorstelde. Het is volgens de autobouwer de eerste zelfrijdende auto zonder stuur of pedalen – je geeft er dus alle controle mee uit handen. 

Geen stuur en pedalen

De zelfrijdende elektrische auto Origin heeft geen stuur of pedalen, een uitgesproken uiterlijk en zit vol met de nieuwste technologie. In de Origin vind je twee zetels. Nu zijn er meer auto’s die over twee zetels beschikken, maar twee zetels die naar elkaar toe gericht zijn is een stuk unieker. Het interieur oogt daarmee heel rustig. Geen stuur, versnellingspook, motorkap of kofferbak. Het resultaat is een enorme ruimte in een auto die niet groter is dan zijn medeweggebruikers.

Foto: General Motors

Zelfrijdende auto komt eraan

Volledig autonoom rijden is nog toekomstmuziek, veel mensen hebben er dan ook moeite mee om een zelfrijdende elektrische auto als de Origin alle controle te geven. De angst zit ‘m niet per se in het autonoom rijden, maar veelal wel in het feit dat je zelf geen enkele mogelijkheid hebt om in te grijpen.

GM Cruise gelooft erin dat de techniek in staat is om beter te rijden dan de gemiddelde menselijke bestuurder. Het merk gaat hier pas mee aan de slag als het zelf harde bewijzen heeft geleverd om de veiligheid van autonoom rijden vast te stellen.

Concurrentie uit Duitse hoek

Wat de plannen voor de Origin zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Het lijkt erop dat de zelfrijdende elektrische auto in de toekomst als taxi ingezet zou kunnen worden. General Motors heeft ook geen termijn genoemd voor wanneer we de auto op de weg zouden kunnen gaan zien. Op technisch vlak moeten er eerst nog wat stappen worden gezet. Daar zit wat druk achter, want General Motors is niet het enige merk dat met autonoom rijden bezig is. Tijdens de CES heeft onder andere Mercedes ook laten zien wat het in huis heeft met de Vision AVTR.

Ook leuk: Deze video bewijst dat zelfrijdende auto’s het fileprobleem wel degelijk aanpakken

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Origin is de eerste zelfrijdende elektrische auto zonder stuur en pedalen
Sluiten