Entertainment

Tien outdoordocumentaires om te bekijken op Netflix voor je zelf naar buiten gaat

Een beetje outdoor-inspiratie op het kleine scherm kan nooit kwaad

Natuurlijk ben je het liefst zelf op pad, maar een beetje outdoor-inspiratie op het kleine scherm kan geen kwaad. Deze tien outdoordocumentaires wil je zien voor je zelf naar buiten gaat. 

‘Valley Uprising’

Met zijn rotsformaties en watervallen is Yosemite Valley in het gelijknamige nationale park al vijftig jaar een mekka voor bergbeklimmers. In ‘Valley Uprising’ zie je hoe klimmen uitgroeide van een hippie-hobby naar een volwaardige sport.

‘Under an Arctic Sky’

Under an Arctic Sky’ is een oogstrelende documentaire van fotograaf en avonturier Chris Burkard. De documentaire gaat over zes dappere surfers, die naar de noordkust van IJsland reizen om golven te bedwingen in extreme omstandigheden. Bereid je voor op surfen onder het noorderlicht, fascinerende en afgelegen landschappen, interessante achtergrondinformatie en de grootste storm van de afgelopen 25 jaar.

‘Meru’

Het verhaal van ‘Meru’ overstijgt de klimsport doordat de focus ligt op de verbluffende passie en het doorzettingsvermogen van de drie vrienden Jimmy Chin, Conrad Anker en Renan Ozturk, die proberen om als eersten de ‘haaienvin’ in de Himalaya te beklimmen. Zelfs angst voor de dood houdt het drietal niet tegen wanneer ze de gigantische granieten richel proberen te temmen.

‘Losing Sight of Shore’

‘Losing Sight of Shore’ volgt de buitengewone reis van vier dappere vrouwen, bekend als het Coxless Crew. Deze dames roeiden over de Stille Oceaan van Amerika naar Australië om twee goede doelen te steunen. Terwijl ze tijdens hun negen maanden op zee 13.000 km voeren, werden ze geconfronteerd met extreme mentale en lichamelijke uitdagingen die ze moesten overwinnen om de geschiedenis te kunnen ingaan. Dit is een verhaal van volharding, vriendschap en de kracht van de menselijke geest.

‘Surfwise’

Deze biografie gaat over het bijzondere leven van Dorian ‘Doc’ Paskowitz. Op een goede dag stapte de arts samen met zijn gezin in een camper om de wereld rond te reizen en de mooiste surfplekken te ontdekken. Het klinkt als een droom, maar negen (9!) kinderen grootbrengen in een piepkleine camper in geen sinecure.

‘Higher’

De naam Jeremy Jones zal je misschien niet veel zeggen, maar deze snowboarder is een pionier in de wereld van het big mountain riding. In de documentaire ‘Higher’ zien we hoe Jones is opgegroeid en zich ontwikkeld heeft tot de revolutionaire snowboarder die hij nu is. Van zijn jeugd in Cape Cod tot zijn extreme avonturen in Alaska en de Himalaya.

‘Colombia: Wild Magic’

Schitterende landschappen, bijzondere fauna en flora die je bijna nergens anders tegenkomt. De biodiversiteit van Colombia is uniek en wordt in deze outdoordocumentaire op prachtige wijze in beeld gebracht. ‘Colombia: Wild Magic’ is een ode aan de natuurlijke pracht en praal die het fragiele ecosysteem van Colombia te bieden heeft.

‘The Barkley Marathons – The Race That Eats Its Young’

Vijf extreme marathons door de wildernis van Tennessee die je moet voltooien in minder dan tweeënhalve dag zonder kaart of wegwijzers. Dat is The Barkley Marathons. Een race zo zwaar en moeilijk dat in 25 jaar maar tien mensen de finish wisten te halen. Deze documentaire volgt een handvol deelnemers die deze bijzondere uitdaging en de strijd met zichzelf aangaan.

‘Tales By Light’

Natuurfotografie is een ware kunst en ‘Tales By Light’ is een serie die het verhaal achter de foto’s laat zien. In zes afleveringen wordt een groep gerenommeerde fotografen op de voet gevolgd om te laten zien hoe ver zij gaan voor het perfecte plaatje. Iedere aflevering neemt je mee naar een ander gebied en laat ons zien hoe divers en mooi de wereld is. Weer eens wat anders dan de hitseries op Netflix.

‘Motivation 2: The Chris Cole Story’

In 2015 werd hij door Thrasher Magazine verkozen tot Skateboarder of the Year en een jaar later bevonden ook de lezers van Transworld Skateboarding hem de allerbeste. Chris Cole uit North Carolina groeide dankzij zijn doorzettingsvermogen uit tot één van de beste professionele skateboarders ooit. In de documentaire ‘Motivation 2’ keert hij terug naar zijn geboortestad om kinderen een kans te geven die hij zelf nooit heeft gehad.

Nog niet uitgekeken op deze outdoordocumentaires? Dan is ‘National Parks Adventure‘ ook een aanrader!

Bron: Froot

10-03-2019 - Jutta