Lesley
Lesley accessories 2 apr 2018

Zo gebruik je je parfum op de juiste manier

Het is niet altijd even gemakkelijk om een geurtje te vinden dat echt bij je past en als je het dan uiteindelijk gevonden hebt, spuit je het goedje gegarandeerd elke dag op. Al doe je dat waarschijnlijk niet volledig volgens de regels. Zo gebruik je je parfum op de juiste manier. 

Het verschil tussen parfum en eau de toilette

Parfum bevat het hoogste percentage geurbestanddelen, variërend van ongeveer 20% tot 40%. Een echt parfum is veelal niet te verstuiven, maar wordt gedruppeld. Een paar druppels zijn voldoende om de hele dag lekker te ruiken.

In eau de parfum zit een oplosmiddel, zoals alcohol of water, om de geur beter te laten verspreiden en oplossen. Eau de parfum bevat ongeveer 10% tot 20% geurbestanddelen. Deze geur blijft ondanks de lagere concentratie van de bestanddelen voor de meeste mannen lang genoeg hangen. Eau de toilette is minder ‘puur’ en daarom doorgaans goedkoper dan eau de parfum. Het blijft ook minder lang op je huid aanwezig.

parfum

Dit varieert natuurlijk van merk tot merk en per persoon, want hoe lang een geur blijft hangen, is ook afhankelijk van de huid. Let wel: voor alle vormen van (eau de) parfum geldt dat als jij ‘m niet meer ruikt, anderen dit wellicht nog wel doen.

Tot slot is er eau de cologne, de doorgaans goedkoopste variant met ongeveer 2% tot 5% geurbestanddelen. Deze lichte geur wordt vaker op een zakdoek of kussen gespoten in plaats van op de huid.

Parfum kopen

Niets is zo lastig als een parfum uitkiezen. Wat je zeker niet moet doen, is aan de flesjes gaan ruiken. Zo ruik je namelijk niet de kern van de geur. Een parfum is voorzien van één of meerdere geurstoffen en die komen vrij in verschillende geurstadia.

Mannenparfums voor elke gelegenheid

Gebruik daarom altijd de geurstrips en laat de geur een paar minuten intrekken voor je eraan ruikt. Het kan ook helpen om de geur op je pols aan te brengen, in te laten trekken en vervolgens buiten te ruiken. Je moet parfum vooral niet over de huid wrijven, want dan kunnen de geurmoleculen en geurnoten veranderen.

parfum

Test nooit meer dan drie of vier parfums tegelijk, want hierna neemt je reukvermogen de geuren toch niet meer even goed op. Je reukvermogen is overigens het best aan het eind van de dag.

Heb je de perfecte geur gekozen? Wacht tot ongeveer tien minuten na het testen tot je overgaat tot de aanschaf. De geuren zijn dan helemaal ingetrokken en zo blijven alleen de basisgeuren over in combinatie met je natuurlijke lichaamsgeur. Ben je nog niet overtuigd, vraag dan een testertje en probeer de geur een aantal dagen te dragen om te zien of hij lekker blijft hangen.

parfum

Houd ook rekening met het seizoen. Sommige parfums passen wat beter bij de zomer en andere weer bij de winter. Een zomers parfum is vaak wat frisser en kenmerkt zich doorgaans door licht hout- of citrusachtige geuren. Een wintergeur is vaak wat donkerder, zwaarder en kruidiger.

Parfum aanbrengen

Hetzelfde verhaal als bij het testen: wrijf het parfum niet uit over je lichaam. Hierdoor tast je de geurmoleculen aan, wat voor huidirritatie kan zorgen. Laat de geur dus rustig intrekken. De beste tijd om parfum aan te brengen is vlak na je dagelijkse douchebeurt, want dan staan de poriën van je huid nog open.

Houd je parfum bij het spuiten op een afstand van ongeveer 15 centimeter voor een brede nevel. Je kunt het ook op enkele strategische plaatsen spuiten. Achter de oren, op de polsen en in de hals zijn de gebruikelijke plekken. Dit zijn plekken die dankzij lichaamswarmte en lichaamscontact de geur goed verspreiden.

Kies echter ook voor een koelere plek, zoals achter in de nek of op de borst. En waar je ook sprayt: wees niet te genereus. Zet het parfum na gebruik op een donkere, koele en droge plek. Zo verdampt het parfum niet en verliest het z’n geur niet.

Reageer op artikel:
Zo gebruik je je parfum op de juiste manier
Sluiten