Alrik
Alrik Life 2 apr 2018

Patagonië in 8K: een kortfilm waar je stil van wordt

Mocht je bij Zuid-Amerika vooral denken aan stranden en de jungle, dan vergeet je toch nog iets. In Argentinië en het zuiden van Chili bevindt zich namelijk een waar paradijs voor hikers: Patagonië.

Filmmaker Martin Heck trok naar het natuurgebied met de ruige rotsen, watervallen, massale ijsformaties en buitenaardse natuur. Voor Timestorm Films maakte hij ‘Patagonia 8K’, een film die ons in vervoering bracht.

Een stukje geschiedenis

Het gebied werd in 1520 ‘ontdekt’ door de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan. Volgens Antonio Pigafetta, die de ontdekkingen van Magellaan opschreef, noemde hij het gebied ‘Patagão’. Pigafetta meldde in zijn verslag dat men daar reusachtige mensen aantrof. Daarom wordt verondersteld dat Patagonië zoiets betekent als ‘Land van grote voeten’.

In de jaren daarop volgden Nederlandse, Engelse en Spaanse avonturiers het spoor van Magellaan. In 1616 noemde Willem Corneliszoon Schouten het meest zuidelijke puntje van Chili Kaap Hoorn, naar zijn woonplaats Hoorn.

patagonië

Paradijs voor hikers

In Patagonië kun je fantastisch hiken. Je hebt keuze uit gletsjers als de Perito Morenogletsjer en meren als het Argentinomeer en Viedmameer. Verder heb je er een overvloed aan nationale parken, zoals Los Glaciares, Tierra del Fuego, Nahuel Huapi en Torres del Paine. Ook kun je nog een uitstapje maken naar Valdés, een schiereiland waar onder andere walvissen en zeeleeuwen voorkomen. En niet te vergeten: het grottenstelsel Cueva de las Manos.

Wandelen in IJsland: 7 hikes in het land van vuur en ijs

De dieren van Patagonië

Bonus: in het ruigste gebied van Zuid-Amerika kom je uiteenlopende dieren tegen. Zo tref je er walvissen, zeeolifanten en pinguïns. De kolonie van de Magelhaenpinguïns telt naar schatting wel 300.000 dieren. Kleine kans dat je ze mist.

De grasvlakten en bergen van Patagonië zijn het terrein van guanaco’s, een soort lama’s, en de struisvogelachtige nandu’s. In de lucht circuleren enorme condors, ook wel de heersers van de Andes genoemd. Wij zeggen: gaan! En check vooral ook dit EcoCamp in Patagonië, in nationaal park Torres del Paine om precies te zijn.

patagonië
Reageer op artikel:
Patagonië in 8K: een kortfilm waar je stil van wordt
Sluiten