Food & Drinks 16 mrt 2018 Jutta

Zo maak je een traditionele gin-tonic

Die paar lentedagen waar de weergoden ons al op trakteerden, maakten iets los. Horecazaken begonnen vlijtig hun terrassen op te stellen en wij kregen al zin in zwoele zomeravonden met een gin-tonic in de hand. Zo maak je een traditionele gin-tonic.

Gin …

De perfecte gin-tonic begint, hoe kan het ook anders, met goede gin. Er zijn veel soorten, allemaal uit verschillende windstreken, maar de oorspronkelijke gin komt uit Groot-Brittannië. Leuk om te weten: gin is eigenlijk een gefaalde kopie van jenever. Een slap afkooksel kunnen we het niet noemen, want gin is veel populairder dan een glaasje oude (of jonge) klare. Laat je niet verleiden door spotgoedkope huismerken, maar kies voor kwaliteit. Overdrijf niet met de gin; vijftig milliliter volstaat.

… en tonic

Het grootste deel van je GT bestaat uit tonic. Je wil dus een goede tonic gebruiken, anders is het zonde van die dure gin. In alle supermarkten vind je tegenwoordig een groot gamma aan tonic, met allerlei kleuren en (artificiële) smaakjes. De traditionele gin-tonic maak je echter met een neutrale variant, bij voorkeur zonder toegevoegde suikers. De smaak in je GT haal je uit de botanicals en het fruit dat je toevoegt.

Je gin-tonic op smaak

Een traditionele gin-tonic wordt afgewerkt met een citroentje of limoen, maar ook ander fruit, kruiden en zelfs groenten zijn mogelijk. Voor een frisse gin-tonic pers je een halve limoen door de gin. Roer een paar keer, zodat het sap goed mengt.

Gebruik altijd een gekoeld glas. Je wil een gin-tonic, geen gin-water

Werk af met een schijfje citroen, maar doe dit pas in het glas als je tonic en ijs hebt toegevoegd. Ook lekker: snijd twee partjes van een zoete, sappige appel, laat die een paar minuten trekken en meng goed. Zo krijg je een subtiele zweem van appel in je GT.

Reageer op artikel:
Zo maak je een traditionele gin-tonic
Sluiten