Jan
Jan Entertainment 11 jun 2019

Poetin boos op HBO dus laat hij eigen versie van ‘Chernobyl’ maken

Of Vladimir Poetin zelf graag naar HBO kijkt is twijfelachtig, maar de beste man is in ieder geval niet echt gecharmeerd door de miniserie over de nucleaire ramp in Tsjernobyl. En Poetin zou Poetin niet zijn als hij daar geen oplossing voor bedacht: de Russische president laat gewoon een eigen versie van ‘Chernobyl’ draaien.

‘Chernobyl’ volgens de Russen

HBO heeft met ‘Chernobyl’ een rijk gedetailleerde miniserie gelanceerd die laat zien hoe de ramp zich in 1986 heeft kunnen voltrekken. En dat stuit Poetin tegen de borst, want volgens hem hebben de Russen niks verkeerds gedaan, maar is het de schuld van aartsvijand Amerika. Een CIA-agent zou volgens hem de boel hebben gesaboteerd, waardoor zich de grootste nucleaire ramp uit de geschiedenis kon voltrekken.

En wat doet iemand als Poetin dan? Juist, herschrijven die handel, om het Russische volk zijn verhaal voor te schotelen. Het Russische NTV-kanaal heeft al aangekondigd dat het de Russische serie over de kernramp zal produceren.

Als rechtvaardiging voor de aangepaste verhaallijn verwijst regisseur Alexei Muradov naar de complotdenkers. “Volgens één theorie hadden Amerikanen de kerncentrale van Tsjernobyl geïnfiltreerd. Vele historici ontkennen niet dat op de dag van de explosie een agent van de vijandelijke inlichtingendiensten aanwezig was.”

Poetin was zelf een KGB-officier in de tijd dat de ramp plaatsvond. Hij zei al eens dat het opdelen van de USSR een grote fout is geweest en dat hij dat graag wil herstellen. Kortom, de Russische leider heeft de droom van een groot Rusland nog niet opgegeven. Ook al ligt Tsjernobyl in Oekraïne, Poetin beschouwt het nog steeds als onderdeel van Rusland.

Poetin mag zijn best doen

De HBO-serie ‘Chernobyl’ is zo goed gemaakt en krijgt zo’n lovende recensies dat het Poetin erg zijn best zal mogen doen om de reeks te overtreffen. Maar dat maakt de president weinig uit, als zijn volk zijn verhaal maar slikt.

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Poetin boos op HBO dus laat hij eigen versie van ‘Chernobyl’ maken
Sluiten