Kun jij geen 10 keer pompen? Dan hebben we slecht nieuws voor je

Push-ups zijn een populaire oefening bij iedereen die spieren wil kweken, zeker als er even geen fitness of hulpmiddelen in de buurt zijn. Dat is geen geheim, maar wat je waarschijnlijk nog niet weet is dat je gezondheid afhangt van hoe goed je kunt pompen. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat de hoeveelheid push-ups die een man aankan, in verbinding staat met hartproblemen.

Onderzoekers van de universiteit van Harvard hebben ontdekt dat wanneer je fit bent, je minder kans hebt op verschillende hartaandoeningen. Dat komt natuurlijk niet als een verrassing, maar deze onderzoekers zijn erin geslaagd dat gegeven te koppelen aan push-ups. Uit het onderzoek kwam namelijk naar voren dat mannen die de oefening veertig keer achter elkaar kunnen uitvoeren, minder kans hebben op hartproblemen.

Met push-ups verlaag je de kans op hart- en vaatziekten

Voor de studie werden 1104 brandweermannen van tien verschillende brandweerkazernes in Indiana (Verenigde Staten) nauwlettend in de gaten gehouden gedurende een periode van tien jaar. Er werd de brandweermannen gevraagd om tachtig push-ups te doen. Er waren daarbij een paar voorwaarden:

Je moet ze in één keer achter elkaar voltooien. Tegelijkertijd loopt een metronoom mee die op tachtig slagen per minuut staat. Mis je drie of meer slagen, of kun je het gewoon niet volhouden, dan stopt de opdracht. Lukt het je wel om tachtig keer te pompen in het gewenste tempo? Gefeliciteerd, dan ben je een baas.

Pompen als graadmeter voor je algemene gezondheid

Een arts onderwierp de brandweermannen vervolgens aan een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Bij het verwerken van de data viel hem iets bijzonders op. In de tien jaar dat het onderzoek liep, kwam naar voren dat mannen die meer dan veertig keer konden opdrukken, aanzienlijk minder tekenen van hartproblemen vertoonden.

Brandweermannen die veertig push-ups achter elkaar kunnen uitvoeren, hebben 96% minder kans om hart- en vaatziekten te ontwikkelen dan mannen die er minder dan tien kunnen. Het gaat natuurlijk niet puur en alleen om het pompen zelf, maar om je lichamelijke gezondheid in het algemeen. Push-ups zijn gewoon een mooie graadmeter.

Tijd om in beweging te komen

Dus mocht je geen tien push-ups op rij kunnen, dan wordt het misschien toch tijd om wat harder te gaan trainen. Kom in beweging en ga voor de veertig. Gemakkelijk zal het niet worden, maar dan verlaag je wel de kans op hart- en vaatziekten.

5 push-up variaties voor een betere sportprestaties

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief


Reageer op artikel:
Kun jij geen 10 keer pompen? Dan hebben we slecht nieuws voor je
Sluiten