Alrik
Alrik Cars 19 dec 2019

Porsche presenteert Star Wars-ruimteschip Tri-Wing S-91x

Voor de filmpremière van ‘Star Wars: The Rise of Skywalker’ hebben Porsche en Lucasfilm Ltd. samen een ruimteschip ontworpen: de Tri-Wing S-91x Pegasus Starfighter.

Designers van Porsche en Lucasfilm Ltd. hebben gezamenlijk een fantasie-ruimteschip ontworpen dat het DNA van beide merken in zich draagt. De projectteams werkten gedurende twee maanden samen in de ontwerpstudio’s in Weissach en San Francisco en creëerden een aantal ideeën en ontwerpen voor het fantasie-ruimteschip.

‘Tri-Wing S-91x Pegasus Starfighter’ voor The Rise of Skywalker

Het resultaat is de Tri-Wing S-91x Pegasus Starfighter. Een gedetailleerd model van anderhalve meter lengte is deze maand te zien tijdens de filmpremière van ‘Star Wars: The Rise of Skywalker’ in Los Angeles.

Foto: Porsche/Lucasfilm

Doug Chiang, vice-president en uitvoerend creatief directeur van Lucasfilm, is blij met de samenwerking met Porsche. Hij heeft het project ervaren als een creatieve uitdaging die heeft geleid tot “buitengewone inspiratie”. “Het was een uitdaging om de stijl van Porsche in de wereld van Star Wars op te nemen en een iconisch nieuw ruimteschip te ontwikkelen dat zowel in de realiteit als in het filmuniversum zou kunnen bestaan”, zegt hij.

Porsche kreeg de vrije hand van Star Wars

In tegenstelling tot bij het ontwikkelproces van een auto kreeg het team van Porsche nu volledig de vrije hand bij het ontwerpen van het ruimteschip. Het team van Style Porsche stond wel voor andere uitdagingen dan normaal: op het scherm is het ruimteschip slechts tweedimensionaal te zien, waar je bij een auto te maken hebt met een 3D-design dat je ook nog eens fysiek kunt ervaren.

Bovendien worden de ruimteschepen in ‘Star Wars’ meestal dynamisch weergegeven en zijn ze maar een kort moment zichtbaar – dus het ontwerp moet binnen enkele seconden overtuigen en ook onmiddellijk als Porsche-ontwerp herkenbaar zijn.

Foto: Porsche/Lucasfilm

Een blik op de details toont verschillende functies die bekend zijn uit de Porsche-designtaal. De neus van het ruimteschip heeft raakvlakken met de zogenaamde air curtains, zoals die bij de Taycan een eenheid vormen met de koplampen.

Naast de typische vierpunts-dagrijlichten komen ook de zogenaamde blasters terug in het ruimteschip, de kenmerkende torpedobuizen aan de voorzijde die de meeste Porsches hebben. Het achterrooster met de lamellen is geïnspireerd op dat van de huidige 911-generatie met het geïntegreerde derde remlicht.

Alles heeft een functie

Ook heeft het Star Wars-ruimteschip de doorlopende lichtstrip aan de achterzijde, eveneens een typisch designelement van Porsche. De Porsche-ontwerpcriteria zijn ook in het interieur doorgevoerd: de instrumenten in de cockpit zijn duidelijk uitgelijnd met de as van de bestuurder en de lage zitpositie doet denken aan de sportieve ergonomie van de Porsche 918 Spyder.

Bij de ‘Tri-Wing S-91x Pegasus Starfighter’ wordt ook een merkspecifiek basisprincipe gehanteerd: alle elementen aan de buitenkant moeten een duidelijke functie hebben; puur optische details die weinig ter zake doen zijn grotendeels achterwege gelaten.

“Onze samenwerking met Star Wars past perfect bij de lancering van de Taycan”, aldus Kjell Gruner, hoofd marketing bij Porsche. “De ontwerpteams hebben de verschillende werelden van Porsche en Star Wars gecombineerd, waardoor fans van beide merken voor ‘Star Wars:The Rise of Skywalker’ nu een heel bijzonder presentje krijgen.” Neem hier een kijkje achter de schermen van de ontwerpers.

Foto: Porsche/Lucasfilm
Foto: Porsche/Lucasfilm
Foto: Porsche/Lucasfilm
Foto: Porsche/Lucasfilm

Het ruimteschip kun je niet kopen, maar deze ‘Star Wars’-gadgets kunnen wel rechtstreeks op je verlanglijstje.

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Porsche presenteert Star Wars-ruimteschip Tri-Wing S-91x
Sluiten