Dit zijn de vijf meest gemaakte voedings-fouten na een training

Er zijn zo veel kleine tricks waarmee je je sportieve resultaten kunt verbeteren en voeding maakt daarbij echt het verschil. Er zijn ook genoeg kleine fouten die een grote impact hebben op je work-out. Dit zijn de vijf meest gemaakte fouten op het gebied van voeding. 

Ongecontroleerd eten, omdat je denkt dat het mag

Met sporten verbrand je op korte tijd serieus wat calorieën. Met eten kun je binnen een kortere tijdsspanne echter nog veel meer calorieën opnemen. De maaltijd die je na je work-out nuttigt is een van de belangrijkste van de dag, maar je kunt ook overdrijven.

Laten we zeggen dat je met een uur krachttraining maximaal driehonderd calorieën verbrandt. Dat is al heel wat, maar uitgedrukt in voedsel is dat het equivalent van drie sneetjes brood met beleg. Die vette burger mét grote portie frieten na het sporten heb je dus niet op voorhand verbrand.

Nattevingerwerk wat eiwitten betreft

Nuttig na een work-out altijd rond de twintig gram eiwitten. Tien gram is te weinig, veertig is overdaad en overdaad schaadt. Met twintig gram is de eiwitopname optimaal en geniet je dus van de voordelen, zonder overbodige calorieën en eiwitten binnen de krijgen die naar je vetopslag verhuizen.

De meeste sporters hebben geen enkel idee hoe twintig gram eiwitten er in de praktijk uitzien. Wil je het goed doen, lees dan de verpakking en reken uit wat je écht zou moeten innemen.

9 eiwitbronnen voor een gespierd lichaam

Vetten na een work-out

Uiteraard zijn vetten belangrijk binnen een gezond dieet, alleen is er voor alles een tijd en een plaats. En na het sporten hebben vetten even geen plaats in je voeding.

Na een intensieve training is het noodzakelijk om je spieren te voorzien van de nodigde voedingsstoffen om te kunnen herstellen en groeien. Je wil daarom dat deze stoffen zo snel mogelijk worden opgenomen door je spieren en dat is exact waar vet een stokje voor steekt. Vetten vertragen namelijk de opname van eiwitten en koolhydraten in je spieren. Daardoor blijft alles wat je eet langer in je maag, terwijl de voedingsstoffen bij voorkeur in je bloedbaan en spieren zouden moeten geraken. Voor en na een training kun je daarom beter vetten vermijden. Ja, zelfs goede vetten.

Cafeïne na een work-out

Een kop koffie na een training is een heerlijke manier om even rustig bij te komen, dat zullen we niet ontkennen. Helaas heeft koffie wel een negatieve invloed op je lichaam. Na een training is je lichaam all over the place. Het hele systeem staat onder druk en het stresshormoon cortisol raast alle kanten uit. Dit is één van de redenen waarom rust nemen na een training ontzettend belangrijk is.

Die ‘ontspannende’ tas koffie maakt het helaas alleen maar erger. Je hartslag was al hoog en cafeïne gooit daar nog een schepje bovenop. Ook de cortisol-levels in je lichaam blijven hoog.

Cafeïne kan wel degelijk een gunstige invloed hebben op een training. Zo kan het helpen tegen spierpijn en de glycogeenopname versnellen. Gunstig! Alleen kun je beter even wachten tot je echt bent afgekoeld, voor je weer naar het zwarte goud grijpt.

Alcohol

Je kunt niet langer je hoofd in het zand steken: alcohol hoort niet bij sporten en is het domste dat je na een training kunt drinken.

Je komt uitgedroogd de kleedkamer uit, dus vocht is het belangrijkste wat je nodig hebt. Dat ‘ene drankje’ (het worden er altijd meer) droogt je lichaam nog verder uit. Daarnaast verstoort alcohol het proces van spierherstel: je zult meer en langer spierpijn ervaren en je spieren zullen minder goed groeien. En met al die calorieën ben je nog verder van huis. Je kunt dus stellen dat je eigenlijk alle progressie aan het wegdrinken bent. Zonde, niet? Bewaar alcohol daarom liever voor dagen dat je niet sport.

Met deze tips stap jij vol zelfvertrouwen de fitness binnen

 

Reageer op artikel:
Dit zijn de vijf meest gemaakte voedings-fouten na een training
Sluiten