Jelle
Jelle Entertainment 3 okt 2018

Preview: dit is waarom je ‘Red Dead Redemption 2’ wilt hebben

Iedereen denkt allang dat ‘Red Dead Redemption 2’de grootste game van dit jaar gaat worden. Wij mochten onlangs aan de slag met de game en kunnen nu bevestigen dat daar niets van gelogen is! 

Het niveau van ‘Red Dead Redemption 2’ ligt net even iets hoger dan gemiddeld. Het is een beetje alsof FC Barcelona zou meedoen in de Jupiler Pro League. Alle andere clubs spelen nog steeds leuk voetbal, maar moeten het wel duidelijk afleggen.

Grootsheid en details

Wat maakt deze game nu net iets beter dan alle andere goede games? Het is de combinatie van grootsheid en details die het hem doen. Vanaf het eerste moment dat we een lid van de Van der Linde-gang te paard door de sneeuw zagen rijden, waren we onder de indruk. Je voelt je nietig als je op kilometers afstand de bergen ziet liggen. Het gebied daartussenin is echter rijkelijk gevuld met bossen, meren, dorpjes, spoorlijnen waar treinen over rijden en paden waar andere burgers zich over verplaatsen.

review Red Dead Redemption 2

De wereld van ‘Red Dead Redemption 2’ is groot, en het is een wereld die leeft. Op het moment dat we zelf gingen spelen, werd duidelijk dat je met iedereen kunt praten. In veel gevallen is dat niet meer dan een praatje over het weer, maar soms leidt zo’n gesprek tot informatie. Over waar je bijvoorbeeld op een bepaald beest kunt jagen, of een waarschuwing waar eventuele bandieten zitten.

Wat je vervolgens met die informatie doet, mag je helemaal zelf bepalen. Beslis je om zo’n brave burger te beroven, dan kan dat. Werkt hij niet mee, dan open je gewoon het vuur als je daar zin in hebt. Bij dat laatste bestaat alleen de kans dat er ooggetuigen zijn en dat er een bounty op je hoofd komt te staan. Wanneer je dan andere dorpjes betreedt, kun je de wetsdienaren achter je aan krijgen.

review Red Dead Redemption 2

De details in ‘Red Dead Redemption 2’

In ‘Red Dead Redemption 2’ waan je je echt in het Wilde Westen. Lopen door de sneeuw laat bijvoorbeeld een spoor achter, tijdens shoot outs is het niet verstandig om achter een houten kar te zitten, want die wordt volledig kapot geknald en wanneer je in een winkel langs de schappen gaat, kun je alles vastnemen. Verder groeit je haar in realtime en kun je jezelf ook weer scheren als het nodig is. Dit soort kleine dingen zijn niet echt nodig om een game leuk te maken, maar ze maken een toch al geweldige game nog levensechter.

En dat is misschien wel het grootste verschil met het eerste deel. Je duikt in een wereld die de moeite waard is om te verkennen en niets gebeurt hier toevallig. Loop simpelweg door een dorpje en er is van alles gaande. Een gepantserde deur aan de achterkant van het dokterskantoor levert argwaan op en door de dokter onder schot te nemen maakt hij de deur open. Vervolgens blijkt dat een paar criminelen geld aan het tellen zijn en gelijk het vuur willen openen wanneer je binnenkomt.

Gelukkig kun je gebruikmaken van de Dead Eye-mechanic. Hierdoor vertraagt de tijd in de game en kun je bepalen waar je de kogels wilt plaatsen. Vervolgens activeer je de kracht en schiet je met zes kogels drie vijanden dood en pak je het geld.

review Red Dead Redemption 2

Geld is vervolgens weer op verschillende manieren te gebruiken. Je kunt er nieuwe wapens en voorwerpen van kopen of bestaande wapens verbeteren. Ook is het zaak je wapens goed te onderhouden, zodat ze niet haperen in het heetst van de strijd. Maar je kunt het ook meenemen naar het kamp van de Van der Linde-gang om daar het geld te investeren. Op die manier kun je weer upgrades vrijspelen of worden de andere bendeleden wat loyaler naar jou toe. Tijdens missies kun je ze dan aansturen.

review Red Dead Redemption 2

Indrukwekkend geheel

Het zijn al die details die van ‘Red Dead Redemption 2’ een topgame maken en jou meetrekken in deze wondere wereld. Om de sfeer nog wat te versterken, wordt er op gepaste momenten muziek gespeeld, bijvoorbeeld wanneer het spannend wordt of als je mooie locaties tegenkomt. De surround-mogelijkheden zorgen overigens dat je overal om je heen geluiden hoort. En dan heb je ook nog een kill cam die je tijdens een shoot out laat zien hoe je de laatste vijand van een serie boeven afmaakt.

review Red Dead Redemption 2

Echt alles aan deze game klopt en het moet wel heel raar lopen als dit niet de topper van 2018 wordt. ‘Red Dead Redemption 2’ verschijnt op 26 oktober en is dan beschikbaar voor de PlayStation 4 en Xbox One.

Reageer op artikel:
Preview: dit is waarom je ‘Red Dead Redemption 2’ wilt hebben
Sluiten