Wheels

Waarom je een dashcam zou willen

Voor jezelf, of voor de twijfelachtige chauffeur uit je vriendengroep

We kennen ze vooral van de Russische filmpjes waar grootmoeders, elanden en kerstmannen nog nét niet – of net wel – van hun sokken gemaaid worden door onkundige bestuurders op gladde wegen, maar een dashcam kan ook in België van pas komen. Wij testten er eentje uit en mogen ook een exemplaar weggeven. 

Waarom zou je een dashcam willen?

De reden dat er zoveel dashcamfilmpjes uit Rusland circuleren op YouTube, is omdat haast elke auto er daar is mee uitgerust om vaststellingen van corrupte politieagenten tegen te gaan. En hoewel agenten overtreders in België weleens iets te neerbuigend aanspreken hebben we hier weinig corruptie te vrezen.

De reden om toch een dashcam in je auto te installeren is dan vooral als bewijs voor je verzekeringsmaatschappij en eventueel tijdens een rechtszaak. Niet alle rechters accepteren deze beelden echter als bewijsmateriaal, wie meer wil weten over de restricties kan terecht op de website van Touring. Waar een rechter in ieder geval niets op tegen kan hebben is dat jij de camera gebruikt om aan je vrienden te bewijzen dat je écht werd ingehaald door een brullende Huracán.

Installatie en gebruik

Wij gingen de baan op met een Nextbase 412GW (adviesprijs 169.99 euro). Tenzij je de techskills van onze oma hebt, laat het kleine cameraatje zich eenvoudig installeren en ben je binnen de vijf minuten al onderweg. Je moet ‘m overigens niet telkens activeren, wanneer de motor draait springt hij automatisch aan.

Als je dit ding monteert doe je dat uiteraard met de camera op het wegdek gericht, aan luchtbeelden heb je niet veel. Staat ‘ie juist, dan heb je een 140-gradenperspectief en kun je dus zien hoe die Huracán langszij komt scheuren.

Elke twee minuten maakt de camera een nieuw fragment met time stamp, wanneer je SD-kaartje vol is worden die weer overgeschreven – tenzij je ze bewaard hebt. Wij deden er zo’n drie dagen over om een SD-kaart van 32 Gigabyte te vullen. In geval van impact bewaart de G-sensor de beelden trouwens automatisch, want jij hebt bij een botsing wel andere dingen te doen dan met je dashcam prutsen.

Om de beelden te bekijken zet je ze via wifi of met het kabeltje over op je computer, indien gewenst worden je snelheid, je kenteken en je GPS-coördinaten (je kunt je rit bekijken op Google Maps) in beeld weergegeven. Hij neemt overigens ook al je gesprekken op, dus als je veel zit te zingen in de auto kun je beter het geluid uitschakelen.

dashcam review

De beeldkwaliteit bij daglicht …

Tenzij je hem anders instelt filmt de dashcam zowel in hoge (Quad HD 1440p) als in lage resolutie (1080p). Met de lage resolutie kun je zes keer zoveel beelden opslaan, maar de hogereresolutiebeelden leveren uiteraard wel een betere beeldkwaliteit op.

En die beeldkwaliteit overtuigt meteen: alle details zijn haarscherp. Nummerplaten zijn duidelijk leesbaar en ook een ongetraind oog kan hier automerken- en types onderscheiden. De lageresolutiebeelden zijn uiteraard iets minder duidelijk, maar bij daglicht lukt het prima om hiermee alle verkeerssituaties scherp te zien.

… en in het donker

Hoewel de dashcam ook in het donker zijn mannetje staat, wordt het dan wel veel moeilijker (maar niet onmogelijk) om nummerplaten af te lezen en moet je twee keer kijken voor je ziet wat er op de verkeersborden staat. Dat geldt helaas ook voor de hogeresolutiebeelden én dat dan nog op goedverlichte wegen met duidelijke wegmarkering. Op bosweggetjes hebben we ons niet gewaagd, maar we durven betwijfelen dat de dashcam daar goede beelden van zou schieten.

dashcam review

Nadelen

Het is wel even wennen met dat voorwerp dat pal naast je achteruitkijkspiegel hangt, maar na een paar dagen zie je het toestel niet eens meer hangen. Vervelender vonden wij dat de dashcam non-stop verbonden moet blijven met de netstroom, terwijl je telefoon en eventueel die GPS daar al liggen op te laden. Dat is echter geen nadeel voor deze specifieke dashcam, maar geldt voorlopig voor de meeste toestellen.

Verder is dit een prima dashcam die doet wat van hem verwacht wordt, en hij is nog gemakkelijk in gebruik ook.

18-12-2018 - Jutta