Jelle
Jelle Entertainment 6 sep 2019

Review ‘Man of Medan’: griezelgame voor in je eentje of met vrienden

Verhalen in games zijn altijd al belangrijk geweest, maar de laatste jaren zien we een apart genre ontstaan, waarbij het eigenlijk alleen maar draait om het verhaal en de gameplay eigenlijk ondergeschikt is. Eerst waren het de titels van Telltale Games, onlangs zagen we nog een verhalende game in de vorm van ‘Erica’ en nu komt ‘Until Dawn’-ontwikkelaar Supermassive Games met ‘The Dark Picture Anthology: Man of Medan’.

‘Man of Medan’ is het eerste deel uit deze nieuwe serie en neemt je mee naar het Caribische gebied. Daar maken vier jongvolwassenen samen met de kapitein een boottocht om te gaan duiken bij een wrak. Wat redelijk onschuldig begint, mondt al snel uit in een heerlijk horror-avontuur. Dit zijn de vijf punten die ons zijn opgevallen.

1. Boeiende personages

Als het verhaal van groot belang is, is het belangrijk dat de personages boeiend genoeg zijn om mee aan de slag te gaan. Daarin slaagt ‘Man of Medan’ met vlag en wimpel. Er zijn vijf hoofdpersonages waarmee je kunt spelen en elk personage heeft zijn eigen achtergrond en beweegreden om in het verhaal aanwezig te zijn. Je snapt meteen hoe een bepaald personage reageert op een ander. Terwijl je speelt, voel je je steeds meer verbonden met de personages en baal je dan ook als er iemand gewond raakt of sterft.

2. ‘Man of Medan’ is behoorlijk creepy

‘Man of Medan’ is een horrorgame en zou dus behoorlijk eng moeten zijn. De game biedt inderdaad een mooie mix tussen jump scares en stukken waarbij je gewoon wéét dat het gevaar op de loer ligt. Er is ook slim voor gekozen om te werken met vaste camerastandpunten. Daardoor kun je nooit goed zien wat er om de hoek gebeurt.

Bij elke stap die je in de game zet heb je het gevoel dat het misgaat. Ook moet je je focus er constant bijhouden. Mocht er daadwerkelijk gevaar zijn, dan moet je vaak een quick time-event voltooien om dat gevaar af te wenden. Als je dan even niet goed oplet, kan het zomaar voorbij zijn.

Foto: Bandai Namco

3. Keuzes hebben gevolgen

‘Man of Medan’ is een game waarbij je meer dan eens keuzes moet maken. Sommige keuzes zorgen ervoor dat de relatie met andere personages verbeterd of verslechterd wordt, terwijl andere keuzes later in de game er zelfs voor kunnen zorgen dat een personage overlijdt. De game kent zodoende ook vele verschillende eindes.

Ik weet niet of het interessant genoeg is om elke keer te herspelen om zo een ander einde te krijgen, maar wanneer je het einde haalt, dan krijg je wel het einde dat je verdient.

Foto: Bandai Namco

4. Samen spelen is tof

Een van de leukste dingen aan ‘Man of Medan’ is dat je de game samen kunt beleven. De game is niet al te lang, en je kunt het geheel binnen een uur of vier, vijf doorlopen. Perfect dus voor een goede game-avond met je maten. De game kost bovendien ook niet al te veel, dus dan verwacht je ook iets minder qua lengte.

Leuk is om het spel online te spelen met een vriend, waarbij je op hetzelfde moment met een ander personage speelt en los van elkaar keuzes en beslissingen maakt, maar je kunt ook met een paar vrienden samen op de zetel spelen. Dan kies je wie welk personage onder controle neemt en moet je telkens de controller doorgeven. Op die manier is het ook nog eens een sociale game.

5. Hier en daar is de game wat houterig

Eén minpuntje: de game is hier en daar toch echt wat houterig. Zeker wanneer je door nauwe gangen of donkere gedeeltes loopt, is het lastig om te zien waar je precies heen moet. Meer dan eens liepen we daarbij de verkeerde kant op en moesten we ons weer omdraaien.

De animaties van de personages wanneer je rondloopt zijn niet echt heel goed en het voelt soms ook echt aan als hard werk wanneer je naar bepaalde locaties toe moet lopen. Ook liet de frame rate weleens te wensen over, waardoor de productiewaarde van de game echt een tikkeltje langer ligt dan normaal.

Foto: Bandai Namco

‘Man of Medan’ is nu verkrijgbaar voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One. Eerder lieten we je ook al de preview zien.

Want

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Review ‘Man of Medan’: griezelgame voor in je eentje of met vrienden
Sluiten