Jill
Jill Health 31 jan 2020

5 memorabele rode kaarten op een wereldkampioenschap voetbal

In het heetst van de strijd valt er al eens een rode kaart. Soms terecht, soms onterecht, maar soms vooral ook heel grappig. Deze 5 memorabele rode kaarten op een wereldkampioenschap voetbal kent iedere voetballiefhebber.

1. De snelste

Op het voor België legendarisch WK van ’86 slaagde José Batista erin om in de eerste minuut een rode kaart te krijgen. De Uruguayaan maaide middenvelder Gordon Strachan van de grasmat en dat leverde hem (terecht) de snelste rode kaart op een wereldkampioenschap voetbal op.

2. De bekendste

In 2006 speelde Frankrijk de WK-finale tegen Italië. Tegenwoordig breekt Zinedine Zidane zijn hoofd liever over tactiek, maar toen leek het hem een goed idee Marco Materazzi met een kopstoot te vloeren. Dat leverde hem een rode kaart, een plaatsje in de geschiedenisboeken en een standbeeld op dat al in Parijs en Qatar te zien was.

3. De meest gefakete

In Italië 1990 viel de eerste rode kaart ooit in een WK-finale, die tussen Argentinië en West-Duitsland. Wij zouden niet verbaasd zijn mochten de trainingen van de West-Duitse ploeg ook aandacht besteden aan theater. Waarom wij daarvan overtuigd zijn?  Het buitengewone acteertalent van Klinsmann die met stuiptrekkend lichaam na zeer licht contact met Monzon valt, zorgde ervoor dat die laatste vervroegd mocht gaan douchen.

4. De meest trieste

Legende Gianfranco Zola was een van de beste spelmakers van zijn generatie en hij werd gezien als een van de vriendelijkste spelers aller tijde. In zijn laatste WK-optrede op 5 juli 1994 was hij echter zo gefrustreerd dat hij de Nigeriaanse Arturo Brizio Carter net buiten het strafschopgebied tegen de schenen stampte. Dat betekende meteen het einde van de wedstrijd voor Zola.

Het verhaal wordt nog triester als je weet dat 5 juli tevens de dag is waarop Zola zijn verjaardag viert.

5. De gekste

Het WK in 2006 kende niet alleen de kopstoot van Zidane, ook de Kroaat Josip Simunic speelde een merkwaardige rol. Of moeten we zeggen de scheidsrechter die de match tussen Kroatië en Australië floot?

Graham Poll blunderde erop los tijdens die wedstrijd: hij struikelde over zijn eigen voeten, noteerde een bal op de paal als doelpunt en gaf dezelfde speler maar liefst drie gele kaarten. Drie? Ja, de Britse scheidsrechter was even de tel kwijt waardoor Josip Simunic vrolijk mocht doorspelen toen hem voor de tweede keer geel werd getoond. Na nummer drie moest hij wel het veld af. Bummer!

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
5 memorabele rode kaarten op een wereldkampioenschap voetbal
Sluiten