Jutta
Jutta Life 25 feb 2019

Het ‘shituur’: de oplossing voor alle rotklussen op je werk

We willen allemaal productiever werken, maar hoe begin je daaraan? Tim Christiaens schreef er met ‘Dive At Work’ een boek over en gidst je op Manners door een werkweek vol afleiding. Vandaag: dankzij het ‘shituur’ krijg je al die kleine rotklusjes toch gedaan. 

Bij elke baan komen wel wat taken kijken die niet in de jobomschrijving staan, die niet leuk zijn of die je niet echt belangrijk vindt. Die rotklusjes blijven bijgevolg altijd blijven liggen tot je ze écht niet meer kunt uitstellen, waardoor je er al helemaal met een slecht humeur aan begint. Dat kan anders.

Plan een wekelijks shituur

De oplossing die wordt aangereikt in ‘Dive At Work’ komt van ene Philippe, werkzaam bij een van de grootste energiebedrijven ter wereld. Die man had een wekelijks ‘shituur’ ingevoerd voor de taken die hij liever kwijt dan rijk was. Er was slechts één moment per week waarop hij zich wilde bezighouden met, zoals hij het zelf noemde, ‘de septische put van zijn job’.

Iedereen krijgt nu eenmaal taken voorgeschoteld die minder prettig zijn. De ideale oplossing voor dat soort van shitjobs is een wekelijks shituur. Tijdens dat uur geldt er maar één regel: ‘Ik doe het nu!’. Het is een heilig uur dat je alleen kunt uitstellen als de wereld bij wijze van spreken vergaat.

Op welk moment je dit uur plant, maakt niet uit, als het maar een routinemoment wordt. Wanneer zulke opdrachten tijdens de week je pad kruisen, geef ze dan het label ‘shituur’. Je zult merken dat wanneer het shituur aanbreekt, je hier mentaal ook helemaal klaar voor bent.

Hoe ga je te werk?

  • Maak een lijst van een aantal shitjobs (bijvoorbeeld rekeningen betalen, lastige mails beantwoorden, documenten archiveren).
  • Probeer in te schatten hoeveel tijd je wekelijks nodig hebt om die taken uit te voeren.
  • Bekijk je agenda en bepaal welk tijdstip het best voor je uitkomt. Maak meteen een herhaalafspraak voor de komende maanden.

‘Dive at work’

Tim Christiaens is de oprichter van Time Management Company dat organisaties in binnen-en buitenland inspireert om productiever te werken. Je vindt ‘Dive at Work’ in de boekhandel of via de website. 

Dive at work

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief


Reageer op artikel:
Het ‘shituur’: de oplossing voor alle rotklussen op je werk
Sluiten