Jutta
Jutta Life 7 okt 2019

Dit is de dagelijkse routine van Tim Ferriss (auteur van ‘De 4-urige Werkweek’)

Succes komt niet zomaar aanwaaien en die loonsverhoging krijg je niet omdat je altijd vriendelijk naar de baas lacht. Werken zul je! Om het leed te verzachten schotelt Manners je wekelijks een tip voor die je carrière vooruit kan helpen. Dat doen we op maandag, zo kom je meteen op stoom voor een productieve werkweek. 

Hoe ziet een dag in die werkweek er uit voor Tim Ferriss, auteur van bestseller ‘The 4-hour Workweek’? Zijn podcast ‘The Tim Ferriss Show’ is vaak de nummer één business-podcast en is al meer dan vierhonderd miljoen keer gedownload. Hoe deelt deze zelfhulpgoeroe zijn dagen in?

Time blocking

Ferriss haat multitasken en focust zich dan ook maar op één ding tegelijkertijd. Hij maakt daarnaast gebruik van time blocking, een goede timemanagement-tool om veel gedaan te krijgen. Zoals de naam al een beetje verklapt, blok je bij time blocking letterlijk tijd in je agenda voor bepaalde werkzaamheden.

In plaats van je mail gedurende de dag te checken en losse taken snel tussendoor uit te voeren, bepaal je van tevoren aangewezen tijden voor je verschillende werkzaamheden.

Een dag in het leven van Tim Ferriss

Op zijn blog deelde Tim Ferriss een voorbeeld van een dag in zijn leven. De tijden met sterretjes staan geblokt in zijn agenda:

 • 10 uur: opstaan, ontbijten met veel proteïnen (300 tot 400 calorieën)
 • 10:30 – 12 uur*: radio-interviews en brainstormen over nieuwe ideeën om over te schrijven
 • 12:00 uur: korte work-out
 • 12:30 uur: lunch (vaak rundvlees, groentes, bonen en guacamole)
 • 13:00 – 17:00 uur*: schrijven van artikel voor The Economist (hij schrijft niet de hele tijd, maar blokt deze tijd in zijn agenda)
 • 17:00 uur*: checken van de laatste updates van designer over het nieuwe design van zijn blog
 • 17:30 uur: klein eerste avondmaal
 • 18:30 uur – 20:30 uur: Jiu Jitsu-training
 • 21:00 uur: een tweede – maar nu groot – avondmaal
 • 22:00 uur: een ijsbad en douchen
 • 23:00 – 2:00 uur: wat hij ook maar wil (bijvoorbeeld lezen of wijn drinken met vrienden)

Vrijheid is belangrijk voor Ferriss

Het is belangrijk voor Ferriss dat hij al deze dingen niet per se hoeft te doen. Hij doet ze, omdat hij ze leuk vindt. Maar als er last-minute een goede kans voorbijkomt, heeft hij de mogelijkheid om zijn schema om te gooien.

Nog een belangrijk planningselement aan zijn week is dat hij op maandag en vrijdagen geen meetings of calls inplant, zodat hij een lang weekend kan nemen als hij daar zin in heeft.

Geen 4-urige werkweek?

Zoals je ziet heeft Tim Ferriss zelf geen 4-urige werkweek. Voor mensen die het boek niet gelezen hebben, kan dit nogal verwarrend overkomen. Maar in het boek gaat het eigenlijk vooral om het loslaten van de nine to five-mentaliteit. We zitten acht uur per dag op kantoor, maar als we efficiënter zouden werken, zou dat misschien veel minder kunnen zijn!

Lees ook:

Workjuice

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Dit is de dagelijkse routine van Tim Ferriss (auteur van ‘De 4-urige Werkweek’)
Sluiten