Life

Vermijd ruzie aan de feestdis: zo ga je om met politieke gesprekken

Tel tot tien voor je iets zegt

Kerstmis staat gelijk aan gezellig samenzijn, veel eten en cadeautjes. Maar helaas ook aan awkward ontmoetingen met de familie van je lief en de politiek incorrecte overtuigingen van je tante. Omdat je iedereen tevreden wilt houden tijdens de mooiste tijd van het jaar (ja, echt) tel je maar beter tot tien voor je je (schoon)familie van repliek dient. En zo zijn er nog wel een aantal tips die je maar beter in je achterhoofd houdt. 

1. Probeer niemand op andere gedachten te brengen

Misschien wel de belangrijkste om te onthouden. Probeer niemand om te praten, want spoiler: dat lukt je toch niet. Je kunt je oma misschien wel overtuigen van een paar argumenten of standpunten, maar in the end zal ze haar gedachtegoed niet veranderen. Hoe eerder je dat doorhebt, hoe sneller je écht kunt genieten van het kerstfeestje en de kalkoen.

2. Verplaats je in hun gedachten

Hoe moeilijk het ook is, besef dat iemands overtuigingen altijd ergens vandaan komen. Je hoeft daarom nog steeds niet akkoord te gaan met wat ze (bij voorkeur luidkeels) verkondigen, maar breng er tenminste wel respect voor op.

3. “Naar mijn mening …”

In normale situaties is het beter om zo concreet en objectief mogelijk om te springen met informatie. In politieke gesprekken met je familieleden is dat niet. het. geval. “De partijpunten van extreemrechts gaan compleet in tegen mijn eigen normen en waarden” klinkt al iets minder vijandig dan “Extreemrechts is door en door slecht en al wie erop stemt, is dat ook.” Just saying.

4. Agree to disagree

Het doel van dit gesprek is niet om mensen ervan te overtuigen hun principes overboord te gooien. Politieke gesprekken kunnen ook verhelderend werken als beide partijen zich beschaafd en redelijk opstellen (lees: als de wijn nog niet al te rijkelijk vloeit) (lees ook: bijna nooit) en jullie van elkaar inzien waar jullie overtuiging vandaan komt.

5. Verander van onderwerp …

… of ga een luchtje scheppen. If all else fails is het beter om een béétje onbeleefd over te komen door het gesprek af te kappen dan om je (schoon)familie verrot te schelden.

Bron: Men’s Health

27-11-2018 - Lesley