Samsung werkt aan een tv die je met je gedachten bestuurt

May The Force be with you

In ‘Star Wars’ bepalen Jedi en Sith heel veel met hun gedachten alleen. We hebben altijd het raden gehad naar hoe The Force werkt, maar nu lijkt het erop dat we er toch steeds meer en meer inzicht in krijgen. Samsung is namelijk bezig met een tv die je met je gedachten bestuurt.

Fysieke beperking

Voordat je een gat in de lucht springt bij de gedachte dat je met de nieuwe Samsung-tv niet eens meer je afstandsbediening of smartphone hoeft te gebruiken om je volgende binge-sessie te starten op Netflix (luierik!), moeten we er meteen bijvertellen dat de televisie specifiek is bedoeld is voor mensen met een fysieke beperking. Het is (voorlopig) dus nog niet de bedoeling dat de ‘magische’ tv commercieel beschikbaar wordt.

tv gedachten besturen

Project Pontis

De wordt ontwikkeld onder de naam Project Pontis en wordt ontwikkeld door een team in Zwitserland. Op dit moment gebruikt het systeem sensoren die de hersenen monitoren, samen met eye-tracking hardware om te achterhalen wat de gebruiker precies wil. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het systeem die hardware niet meer nodig heeft en alleen werkt met de hersenbesturing.

Prototype in 2019

Begin volgend jaar zou Samsung er klaar voor moeten zijn om met een prototype aan de slag te gaan. Het is echter onwaarschijnlijk dat het eindproduct al gauw klaar zal zijn. Als ze uiteindelijk met een werkende televisie op de proppen komen is het natuurlijk niet ondenkbaar dat die na een tijdje ook gewoon in de winkel zal belanden.

Overigens zijn apparaten die je met je hersenen bestuurt natuurlijk niet echt nieuw. De technologie bestaat al een tijdje, maar Samsung brengt die met zijn nieuwe televisie wel naar een hoger niveau. Iets wat wel al voor binnenkort is? De opvouwbare smartphone van Samsung.

Bron: BGR

24-11-2018 - Lesley