Jutta
Jutta Style 29 sep 2018

Dit moet je weten om je signature parfum te vinden

Wat is het verschil tussen eau de cologne, eau de toilette en eau de parfum? Welke geur blijft het langste hangen en is aftershave een goed alternatief voor parfum? De perfecte geur scoren houdt meer in dan een flacon onder je neus duwen, en dit moet je zeker weten voor je je signature parfum kan scoren. 

Wat maakt een parfum?

Het parfum maakt de man maar wat maakt het parfum? Om te beginnen heeft elke geur top-, hart- en basisnoten, zo ontstaat een geur met verschillende lagen. De combinatie van deze noten vormt het akkoord.

Topnoten

De topnoten zijn het eerste dat je ruikt en die zijn dan ook gemaakt om te verleiden. Deze dominante geur blijft enkele minuten hangen en ruikt luchtig en fris. Typische topnoten zijn citrusgeuren. 

Hartnoten

Na de topnoten komen de hartnoten naar boven, deze geur dringt na een tiental minuten door en blijf je vier tot zes uur ruiken. Hartnoten worden beschouwd als het ‘echte’ parfum, ze ruiken doorgaans naar bloemen.

Basisnoten

Deze noten vervliegen veel trager dan de andere twee en duiken vaak pas één a twee uur na het aanbrengen op. Basisnoten zijn zwaardere geuren zoals houtachtige nuances, vanille, amber en muskus.

Mannenparfums voor elke gelegenheid

Aftershave, eau de toilette of cologne?

Een signature parfum vinden dat bij jou (en je budget) past kan nogal overweldigend zijn. Buiten de talloze geuren zijn er ook nog eens verschillende concentraties. De concentratie van een geur vind je meestal onderaan het parfumflesje.

Geurtjes met een hogere geurconcentratie bevatten meer parfumolie en minder alcohol. Zo onderscheid je parfum, eau de parfum, eau de toilette, cologne en aftershave. Hoe hoger de concentratie parfum, hoe langer je de geur blijft ruiken – en hoe meer geld je zal neertellen.

Een onderscheid kunnen maken tussen top-, hart- en basisnoten en tussen eau de parfum en aftershave is essentieel wanneer je een parfum wilt vinden dat écht bij je past. Hoe je het parfum vervolgens moet gebruiken lees je hier.

Reageer op artikel:
Dit moet je weten om je signature parfum te vinden
Sluiten