Food & Drinks 21 mei 2018 Lesley

Ginformation: dit moet je weten over je favoriete drankje

De gin-tonic werd een paar jaar geleden weer helemaal hip en de kans is groot dat jij er in het weekend ook wel eens eentje voor jezelf uitschenkt. Het Nederlandse televisieprogramma ‘Keuringsdienst van Waarde’ dook onlangs in je favoriete drankje en deed een bijzondere ontdekking.

De drank heeft zijn populariteit natuurlijk te danken aan de geweldige smaakcombinatie met tonic, maar ook aan haar lage prijs. Voor relatief weinig geld kun je een fles uit de schappen van de supermarkt trekken. Dat is positief, maar de reden erachter is minder leuk. Die lage prijs heeft er vooral mee te maken dat er in de gin die we vaak drinken bijna geen gin zit.

Zo maak je een traditionele gin-tonic

Goedkope gin

Om de prijs te drukken kiezen sommige ginmerken ervoor om hun drankje aan te lengen. Ze gebruiken maar een klein beetje gin en vullen dit aan met alcohol. In de uitzending vergelijken ze dit met plofkip. De producenten doen hun best om de prijs zo laag mogelijk te houden. Je zou denken dat er regels zijn die zulke praktijken voorkomen, maar dat is helaas niet het geval.

De regelgeving over wat er op het etiket moet staan is vaag, waardoor de makers weg kunnen komen met plof-gin. Op het label is niet duidelijk te lezen wat er precies in de fles zit. Hierdoor is het bijna onmogelijk om van de buitenkant te zien of er daadwerkelijk gebruik is gemaakt van honderd procent gindestillaat.

Deze cocktails kunnen barmannen écht niet meer zien

Ga voor kwaliteit

Zolang de regelgeving niet wordt aangepast, gaat dit niet veranderen. Dus als je écht voor kwaliteit wilt gaan, let je maar beter niet alleen op het prijskaartje. Je smaakpapillen zullen je dat in dank afnemen.

Reageer op artikel:
Ginformation: dit moet je weten over je favoriete drankje
Sluiten