Jutta
Jutta Life 25 mrt 2019

Automatiseer deze 4 dingen op je smartphone en verhoog je productiviteit

Succes komt niet zomaar aanwaaien en die loonsverhoging krijg je niet omdat je altijd vriendelijk naar de baas lacht. Werken zul je! Om het leed te verzachten schotelt Manners je wekelijks een tip voor die je carrière vooruit kan helpen. Dat doen we op maandag, zo kom je meteen op stoom voor een productieve werkweek. 

Dankzij allerlei toepassingen en apps is onze smartphone steeds meer een persoonlijke assistent aan het worden. Als je je smartphone al niet nodig hebt om te werken, ligt dat ding waarschijnlijk wel de hele dag naast je. Toch kan het altijd nog efficiënter.

Automatiseer je sms-berichten

Nu zelfs je opa WhatsApp ontdekt heeft lijken sms-berichten passé, maar schrijf ze toch nog maar niet helemaal af. Want: WhatsApp heeft nog geen standaard antwoorden-functie en die kan af en toe net heel handig zijn.

In iOS kun je de ‘Do Not Disturb’-functie activeren, die automatische antwoorden uitstuurt. Kies bij ‘Instellingen’ de optie ‘Niet Storen’ en scrol omlaag naar de opties ‘Automatisch Beantwoorden’. Je kunt zelf kiezen welke contacten een automatisch antwoord krijgen en wat dat bericht is.

Ook Android beschikt over deze functie, maar hier moet je wel nog zelf op verzenden klikken. De werking is nagenoeg identiek aan een out of office-e-mail.

Automatiseer de foto- en video-back-ups

Van een back-up hoop je dat je ‘m nooit nodig zultal hebben, maar als dat toch het geval is ben je maar wat blij dat je er op voorhand aan gedacht hebt om je bestanden te bewaren. De kans is groot dat je smartphone automatisch een back-up maakt van je bestanden, tenminste als je daar ooit toestemming voor hebt gegeven.

Controleer voor de zekerheid of je dat gedaan hebt, en ga anders aan de slag met programma’s als Google Drive, Google Foto’s of Dropbox. Apple-telefoons werken uiteraard ook met iCloud. De meeste van die programma’s bieden een aantal GB opslag gratis aan, overschrijd je die, dan moet je betalen.

Sneller typen

Berichtjes en emails typen kost tijd, en vaak bevatten ze dezelfde zinnen. Door je keyboard te automatiseren kun je veel tijd besparen.

In iOS volg je de volgende, eenvoudige stappen: ‘Instellingen’ – ‘Algemeen’ – ‘Toetsenbord’ – ‘Tekstvervanging. Het scherm dat dan voor je verschijnt, laat je nieuwe toetsenbordmacro’s toevoegen. Raak het Plus-pictogram aan en voer vervolgens een zin en een snelkoppeling in. Gebruik de snelkoppeling tijdens het typen en de zin verschijnt als een optie in de lijst met beschikbare woorden/zinnen.

Binnen Android werkt het net zo eenvoudig. Ga naar ‘Instellingen’ – ‘Systeem’ – ‘Talen & Invoer’ – ‘Virtueel Toetsenbord’ – ‘Gboard’ – ‘Woordenboek’ en tot slot ‘Persoonlijk Woordenboek’. Selecteer de gewenste taal en vervolgens de plusknop om een ​​zin en een snelkoppeling toe te voegen.

Niet storen

Zelfs als je je smartphone nodig hebt voor het werk, wil je af en toe niet gestoord worden – tijdens een belangrijke vergadering bijvoorbeeld. Heb je vaste momenten waarop je liever niet gestoord wilt worden, dan is het een goed idee om dit in te stellen, zo moet je er niet meer zelf aan denken.

In iOS ga je naar ‘Instellingen’ – ‘Do Not Disturb’ (niet storen) en daar stel je bij ‘Scheduled’ in wanneer je niet gestoord wilt worden. Helaas kun je wel slechts een tijdsblok per dag instellen. Als je lang op de knop ‘Niet Storen’ drukt in het controlecentrum, kun je ook de tijdsduur van de stille periode instellen.

In Android kies je voor ‘Geluid’ en vervolgens ‘Niet Storen’ in het instellingen-menu. Kies ‘Automatisch Inschakelen’ om de tijden in te stellen. Veel Android-telefoons hebben ook een sneltoets om ‘Niet Storen’ te activeren.

Zo bewaar je je focus tijdens een lange werkdag vol afleiding

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief


Reageer op artikel:
Automatiseer deze 4 dingen op je smartphone en verhoog je productiviteit
Sluiten