Jutta
Jutta Entertainment 29 aug 2018

10x smartphone-etiquette om direct toe te passen

Met de smartphone in de hand kom je door het ganse land, maar je kunt ook overdrijven. Wij schreven de ongeschreven smartphone-etiquette even voor je uit. Hang ze boven je bed, gooi ze door de papierversnipperaar, doe ermee wat je wilt, maar weet: het is behoorlijk rustgevend om je aan deze regels te houden.

Appen op de fiets

Door het rood rijden terwijl je met een koptelefoon op je hoofd aan het WhatsApp’en bent is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Helaas is het ook ongepast en levensgevaarlijk, hoogste tijd dat je hier net als in de auto een boete voor krijgt. Dat zal ongetwijfeld niet lang meer duren, dus oefen alvast op eerst afstappen, dan pas je telefoon gebruiken.

Tijdens een gesprek

Met je telefoon bezig zijn terwijl je in real life met iemand aan het praten bent – klinkt belachelijk, maar is de dagelijkse praktijk. Voor alle duidelijkheid: dit getuigt van een totale minachting voor je gesprekspartner. Heb gewoon even geduld en toon/veins interesse.

In bed

Voor het slapengaan, bij het wakker worden en ‘s nachts tussendoor nog even. Daarvoor is je telefoon niet bedoeld en je krijgt er slaapproblemen van, blijkt uit onderzoek. Maar belangrijker: een smartphone in bed is killing voor je relatie. Simpele regel: koop een ouderwetse wekker en verban de telefoon uit je slaapkamer, je zult zien dat je weer meer tijd hebt voor … andere dingen.

Smartphone-etiquette op restaurant

Niets zo onbeleefd als je smartphone op tafel leggen tijdens een etentje. Gewoon niet doen, behalve als je bij de vrijwillige brandweer zit. Bellen en appen doe je sowieso niet in een restaurant en als de nood écht hoog is, loop je even naar het toilet. Het allerergste: jij en je partner tegenover elkaar in een restaurant, beiden druk aan het tokkelen op jullie smartphones. Nooit. Meer. Doen.

Dan nog even een ongeschreven regel wat food-foto’s betreft. In New York verbieden ze dit tegenwoordig, maar dat vinden we een beetje overdreven. Schiet gewoon snel een foto en deel die pas na het etentje op Instagram.

8 ‘fouten’ die veel mensen onbewust maken wanneer ze uit eten gaan

Tijdens plechtigheden

Of je nu op een bruiloft bent of op een begrafenis, laat je telefoon in je jas of tas. Vooral bellen is uit den boze, maar appen is ook asociaal. Eventueel zou je op een bruiloft nog wat foto’s kunnen nemen, maar gezien er altijd een fotograaf aanwezig is, is dit het uitgelezen moment om een keer onbereikbaar te zijn. Dat je op een begrafenis geen selfies neemt, hoeven we hopelijk niet uit te leggen.

Openbaar vervoer

Reizen met het openbaar vervoer is saai, vooral als je iedere dag dezelfde route aflegt. Zinloze dingen doen op je smartphone doodt de tijd en kan prima. Meer productieve bezigheden als je mail doornemen zijn trouwens ook mogelijk. Bellen daarentegen is irritant voor medereizigers. Stuur snel een berichtje dat je belt wanneer je bent afgestapt en werp ondertussen boze blikken naar medereizigers die de smartphone-etiquette nog niet begrepen hebben.

Aan de kassa

Op deze regel van de smartphone-etiquette willen we je ook even attent maken: steek je telefoon weg gedurende die vijf minuten dat je aan de kassa staat. Iets met R.E.S.P.E.C.T. voor de cassière.

Op straat

Natuurlijk moet je af en toe de weg even opzoeken in Google Maps. Maar als je tijdens het wandelen aan het WhatsApp’en bent, dan ben jij persoonlijk verantwoordelijk voor de debilisering van het straatbeeld. Bovendien loop je het risico tegen een paaltje aan te lopen of zo maar de weg over te steken en overreden te worden. #servesyouright

Gebruik je smartphone alleen om snel iets op te zoeken of om iemand met spoed te bellen. Kijk voor de rest vooral om je heen om straat. Kun je lachen om al die andere mensen die verstopt zitten achter hun telefoon.

Op je werk

Rokers werken gemiddeld een halfuur per dag minder dan niet-rokers. Maar dat is geen excuus voor niet-rokers om die tijd te spenderen op Facebook en Instagram. Wat betreft het smartphone-gebruik op je werk: bel of app alleen zakelijk. De rest doe je maar thuis.

In de auto

De meeste auto-ongelukken worden tegenwoordig veroorzaakt door smartphonegebruik achter het stuur. Misschien maar gewoon een keer mee stoppen? Da’s geen suggestie van ons, maar een wettelijke verplichting – en terecht.

Reageer op artikel:
10x smartphone-etiquette om direct toe te passen
Sluiten