Lesley
Lesley Stuff 1 jul 2019

Nieuwe smartphone nodig? Deze komen er nog aan in 2019

In het voorjaar stuurt Android zijn nieuwste modellen de wereld in, het najaar is dan weer voor Apple. Ook Android volgt dan met een tweede golf smartphones. Genoeg om naar uit te kijken dus, en dan vooral naar deze vijf. 

Samsung Galaxy Fold

We beginnen met een toestel dat eigenlijk al in de winkels had moeten liggen: de Samsung Galaxy Fold. De lancering van ‘s werelds eerste opvouwbare smartphone verliep op z’n zachtst gezegd niet erg soepel. Gevolg: Samsung werkt hard aan een oplossing en de Fold is voorlopig nog toekomstmuziek.

Hoewel we deze bijna tweeduizend euro kostende telefoon aan niemand zouden aanraden, is het wel degelijk een toestel om naar uit te kijken. Voor het eerst kun je een smartphone in handen houden met een buigbaar scherm, wat an sich heel tof is. De eerste gebruikservaringen met dit toestel zullen daarnaast belangrijke inzichten geven voor de ontwikkeling van toekomstige plooitelefoons.

Apple iPhone 11

Natuurlijk slingert Apple ook dit jaar weer een nieuwe iPhone de markt op: de iPhone 11, iPhone XI of hoe Apple hem dan ook zal noemen. Na het behouden s-model van vorig jaar krijgen we in 2019 weer een nieuw ontwerp. Naar verwachting blijft de voorkant van de nieuwe iPhone ongeveer hetzelfde. De vrij forse notch verdwijnt voorlopig dus niet.

Naast Apples nieuwe smartphones valt vooral de nieuwe camera-layout op. Een grote vierkante module biedt dit keer plaats aan een drietal lenzen. Zo kun je naast reguliere plaatjes ook groothoek- of zoomfoto’s maken.

Natuurlijk krijgen de iPhone 11 en iPhone 11 Max weer een betere chipset, uitgebreidere software en wat nieuwe features. Denk bijvoorbeeld aan draadloos snelladen, bi-directioneel draadloos laden, een onderwatermodus en een nieuwe nachtmodus voor de camera. Genoeg om naar uit te kijken dus.

Samsung Galaxy Note 10

Na de Galaxy S in het voorjaar, volgt de Galaxy Note in de herfst. Dat zal in 2019 niet anders zijn. Alles wijst erop dat Samsung op 7 augustus de Galaxy Note 10 zal aankondigen. We verwachten dit jaar zelfs een vierdelige line-up, met de Galaxy Note 10, Galaxy Note 10 Pro en 5G-versies van beide toestellen. Die laatste twee smartphones komen trouwens niet uit in België.

Als we de geruchten mogen geloven – en over het algemeen kan dat – krijgt de Note 10 een 6,3 inch-scherm. De Note 10 Pro wordt een stukje groter met zijn 6,7 inch-scherm. Qua ontwerp is het grootste verschil dat de punch hole notch naar het midden van het scherm verplaatst is.

Verder verschillen de toestellen niet radicaal van de S10 en S10 Plus, behalve dat ze natuurlijk van het bekende pennetje voorzien zijn. Dat lijkt ten koste te gaan van de headphonejack: die zou op de Note 10 niet meer terugkomen.

Huawei Mate 30 Pro

Huawei-ban of niet: in Shenzhen zijn ze druk bezig de Mate 30 Pro klaar te stomen voor release. Het zou zelfs kunnen dat dit het eerste reguliere vlaggenschip met 5G wordt. Het eerste reguliere Android-vlaggenschip, om precies te zijn. Want hoewel Huawei hard werkt om zijn eigen Android-alternatief van de grond te krijgen, lijkt de Mate 30-serie nog gewoon op Google’s OS te draaien.

Verder is er niet zo bijzonder veel bekend over dit nieuwe paradepaardje van Huawei. Het gerucht gaat dat de Mate 30 Pro een 6,7 inch-scherm met een refresh rate van 90Hz krijgt. Onder de motorkap zou voor het eerst de nieuwe Kirin 985-chip te vinden zijn. Ongetwijfeld stopt Huawei weer een fenomenale camera in zijn smartphone, maar daar is voorlopig opvallend weinig over gelekt.

Motorola RAZR

We sluiten af met een misschien wat onverwachte kandidaat, de Motorola RAZR. Het schijnt dat Motorola het iconische klaptoestel uit 2004 dit jaar nieuw leven in gaat blazen. Dat is al een aantal keer eerder gebeurd. Anno 2019 beschikken we echter over vouwbare schermpjes, en dat brengt leuke mogelijkheden met zich mee.

Zo zou de RAZR – net als in 2004 – een klein schermpje aan de buitenkant hebben. De binnenkant is helemaal vernieuwd en moet bijna volledig uit scherm bestaan. Hij onderscheidt zich van de meeste andere opvouwbare smartphones met zijn eenvoudige specificaties.

Door bijvoorbeeld de topchipset van Qualcomm in te ruilen voor een goedkopere Snapdragon 710-processor probeert Motorola het toestel nog een beetje betaalbaar te houden. Of dat lukt is overigens de vraag: de eerste geruchten wijzen op een prijskaartje van 1500 dollar. Slik.

Want

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Nieuwe smartphone nodig? Deze komen er nog aan in 2019
Sluiten