Jutta
Jutta Wheels 23 jul 2019

Zo snel mag je rijden met een elektrische step

Een elektrische step is een pak sneller dan te voet gaan en een pak minder inspannend dan de fiets nemen. ‘Hoe sneller hoe beter’ geldt helaas alleen in ‘Top Gear’, want op de Belgische wegen is er wel degelijk een snelheidsbeperking voor het toestel. Zo snel mag je rijden met je elektrische step. 

De wegcode

Om te weten te komen hoe snel je mag rijden met een elektrische step doken we even in de wegcode. In veel saaiere bewoordingen staat daar dat de elektrische step een voortbewegingstoestel is. Da’s een nieuwe categorie van langzame voertuigen die afhankelijk van hun snelheid gelijkgesteld worden aan voetgangers. Ga je maximaal 6 km/u dan word je als voetganger beschouwd, mag het wat sneller zijn, dan ziet de wet je als fietser.

Specifieker nog is de elektrische step een ‘gemotoriseerd voortbewegingstoestel’, net zoals pakweg hoverboards, elektrische rolstoelen en segways. Of die ooit even hip gaan worden als de step laten we in het midden. In eerste instantie mocht zo’n gemotoriseerd voortbewegingstoestel niet sneller dan 18 km/u rijden, maar ondertussen is de wetgeving alweer aangepast.

Zo snel mag je rijden met een elektrische step

Sinds 31 mei 2019 werd de toegelaten maximumsnelheid voor elektrische steps opgetrokken naar 25 km/u. Die snelheid gold al langer in andere delen van Europa en de meeste steps haalden dat tempo toch al.

Je snelheid bepaalt meteen ook de plek waar je mag rijden. Het spreekt voor zich dat je tegen een snelheid van 25 kilometer per uur op het fietspad gaat rijden, en wanneer dat er niet is op de fietssuggestiestroken of (aan de rechterkant van) de straat. Ga je slakgewijs en niet sneller dan 6 kilometer per uur dan hoor je op het voetpad en beschouwt de wet je dus ook als een voetganger. Waarom je dan in godsnaam een elektrische step hebt gekocht is ons een raadsel, maar goed.

Snelheid van deelsteps

Als je zelf een elektrische step hebt kun je voortaan vrolijk cruisen aan 25 km/u, voor wie gebruik maakt van deelsteps ligt dat (soms) anders. De Antwerpse Bird-steps zijn bijvoorbeeld gelimiteerd tot 18 km/u, maar check het best even bij de aanbieder zelf wat de maximumsnelheid is.

Zelfs als je wél aan een rotvaart door de stad mag sjezen kijk je maar beter goed uit je doppen. Tramsporen, kasseien en de erbarmelijke staat van veel fietspaden zijn een betere snelheidsbeperking dan welke agent of welke wetgeving ook. In de Aalsterse voetgangerszones vertragen de deelsteps overigens automatisch tot 6 kilometer per uur. Saai, maar verstandig.

Meer weten over de e-step? Ontdek er alles over in ons dossier.

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Zo snel mag je rijden met een elektrische step
Sluiten