Dit is de Sonos Beam: de meest complete slimme speaker tot nu toe

Slim, knap en kwalitatief

Nood aan een nieuwe speaker? Denk dan eens aan de nieuwe Sonos Beam. Met de Beam verenigt het Amerikaanse Sonos een speaker, een spraakassistent en kwalitatief geluid. En het ding ziet er nog mooi uit ook.

Spraakassistent in Sonos Beam

Het bovenstaande klinkt wellicht als een scherp marketingpraatje, maar Sonos levert waar voor je geld. Laten we beginnen met de tofste gimmick: de spraakbesturing. Sonos heeft hun systemen meer dan ooit opengegooid, waardoor “alle spraakassistenten die er toe doen gekoppeld kunnen worden”, aldus CEO Patrick Spence. Tot nu toe zijn dat Apples Siri en Amazons Alexa.

Ook een partnership met Googles assistent Duplex kun je in de nabije toekomst verwachten. Tijdens de demonstratie van de Sonos Beam in San Francisco werd zelfs getoond hoe Siri en Alexa door elkaar gebruikt kunnen worden. Vraag Siri om je favoriete track op te zetten en vraag Alexa vervolgens om het volume af te zwakken. Smooth.

sonos beam

Muziek streamen via het open systeem

Muziek dan, waar komt die vandaan? Je kunt de Sonos Beam aan al je toestellen (telefoon, computer, tv, …) koppelen én je kunt muziek afspelen via alle belangrijke streamingdiensten. Dat in scherp contrast met de Apple Homepod, die beperkt is tot iOS-systemen.

Apple Music streamen met de Sonos Beam? Geen probleem. AirPlay 2 is na een gratis software-update in juli beschikbaar op Sonos. Speakers die de nieuwste AirPlay 2-update ondersteunen zijn onder meer de nieuwe Sonos Beam, Sonos One, Playbase en de tweede generatie Play:5. Bovendien is het met maar één ondersteunde speaker al mogelijk AirPlay-content te streamen naar andere Sonos-speakers in het systeem.

sonos beam

Het design van de Sonos Beam

Zeg je Sonos, dan zeg je knap minimalistisch design. De Beam is daar geen uitzondering op. Het apparaat is 65 centimeter breed, komt in een zwarte en een witte uitvoering en kent alleen een paar touch-knoppen aan de bovenzijde. Je kunt hem op je tv-meubel plaatsen of als een soundbar ophangen onder je scherm.

sonos beam sonos beam

Geluid

Je zou bijna vergeten dat het geluid de kern vorm van dit product. De Beam is getuned door een team van akoestische ingenieurs, die samenwerkten met toonaangevende geluidsexperts uit de televisie-, film- en muziekwereld.

Je schakelt je Sonos in voor muziek, maar ook om films en series te kijken en kunt met een simpele druk op de knop of een spraakopdracht eenvoudig overschakelen. Vervolgens wordt het apparaat geoptimaliseerd voor de betreffende keuze.

Beam brengt een verbazingwekkend brede sound voort voor een speaker van zijn formaat. De vier custom elliptische full range-woofers en drie passieve radiatoren geven een pittige bass en laten ook de middenfrequenties niet achterwege, terwijl een enkele tweeter voor heldere dialogen zorgt.

Een gemiddelde ruimte wordt door de kleine Beam voorzien van goed geluid. Binnen het kader van slimme speakers laat de Beam Amazons Echo en Apples Homepad ruim achter zich.

Prijs en beschikbaarheid

Vanuit een oprecht enthousiasme kunnen we concluderen dat de Beam de meeste complete en kwalitatieve slimme speaker tot nu toe is. Sonos Beam is vanaf 17 juli wereldwijd verkrijgbaar voor 449 euro. Hij is vandaag al te reserveren op www.sonos.com.

08-06-2018 - Leroy