Jutta
Jutta Health 12 jun 2019

Hoe (gratis) sport-apps je motivatie kunnen boosten

Sportieve uitdagingen, professionele coaching en een epische reis als kers op de taart; de Belgische start-up Kommit doet zelfs de grootste couch potato weer zin krijgen in sport. Oprichters Jens Van Roost en Maxim Demeyer houden je op Manners alvast de spreekwoordelijke wortel voor de neus. In dit geval in de vorm van (gratis) sport-apps.

Voor sporters bestaan er heel wat apps om je activiteiten te meten, te delen en erover te communiceren. De meest bekende is Strava – een beetje het Facebook van de sport – maar er zijn er nog vele andere.

Meten is weten

Door je activiteiten te tracken kun je zowel tijdens de activiteit als achteraf precies zien wat je gedaan hebt. Je kan kiezen om enkel snelheid op te nemen, maar ook hartslag, cadans, wattage, temperatuur en dergelijke kunnen (in sommige apps) geregistreerd worden. Op die manier hou je jezelf een spiegel voor: je weet wat je doet, je ziet je vooruitgang. Dit geeft structuur en richting aan je trainingen. Op deze manier wordt zelfs fietspendelen – wat anders een saaie repetitieve bezigheid zou zijn – een kleine competitie met jezelf, elke dag opnieuw.

Sociaal sausje erover

In de meeste sport-apps kun je ervoor kiezen je activiteiten te delen met vrienden of zelfs volledig openbaar te zetten. Vrienden kunnen je likes of kudos geven na die lange looptocht of een mooie fietstocht – ja, je kunt ook foto’s en een verhaal toevoegen aan elke activiteit. Zo neem je je vrienden een beetje mee op elke training.

Je kunt je prestaties bovendien niet enkel vergelijken met wat je zélf in het verleden kon, maar als je dat wilt kan je ook rechtstreeks gaan vergelijken met vrienden of zelfs compleet vreemden. Dit is niet voor iedereen weggelegd, maar voor de competitiebeesten kan dit een extra motivatieboost geven.

Gamification

Door al je prestaties te meten wordt sporten een beetje een verslavend spel. In plaats van kattenfilmpjes te checken op Instagram kun je je eigen trainingen bijhouden op je telefoon en volgen welke activiteiten je vrienden hebben gedaan in de echte wereld. Klinkt wat gek als je het nog niet gewoon bent, maar probeer het zelf maar eens, het werkt de sportverslaving echt in de hand.

Zelfs gratis sport-apps leveren prima werk

Tenslotte vraagt het allemaal weinig investering. Veel apps zijn gratis, werken met de meest courante smartphones en starten met een eenvoudige druk op de knop. Je kunt hier natuurlijk altijd verder in gaan met betalende apps, specifieke sporthorloges, fietscomputers en een heleboel sensoren maar het gratis basispakket biedt een prima fundering om je sportverslaving op te bouwen.

Een app zal natuurlijk nooit dé reden zijn om te sporten maar kan wel de gangmaker zijn voor een gedragsverandering richting meer, gestructureerder en plezieriger sporten.

Op zoek naar een sportieve uitdaging van formaat met persoonlijke begeleiding op maat? Kommit neemt je mee op een avontuurlijke reis.

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Hoe (gratis) sport-apps je motivatie kunnen boosten
Sluiten