Entertainment 25 sep 2018 Leroy

Let op! Spotify gaat misbruik van familie-abonnementen aanpakken

Topformule, dat familie-abonnement van Spotify. Je deelt de kosten door maximaal zes vrienden en hebt vervolgens non-stop muziek, zonder reclame. En je hoeft er niet eens echt familie voor te zijn, toch? Helaas is Spotify niet dom, en nu gaat de dienst dit misbruik aanpakken. 

Het familie-abonnement van Spotify

Met een familie-abonnement kun je met maximaal zes personen gebruikmaken van Spotify. De crux zit ‘m in het woord familie: het mogen alleen gezinsleden zijn die gebruikmaken van het abonnement. In de werkelijk delen ook veel vrienden en collega’s het abonnement. Ja, we kijken naar jou.

Zo hebben een aantal gebruikers een mail gehad waarin gevraagd wordt om hun woonadres te bevestigen, en te verifiëren via GPS. Zo kan Spotify tracken of jij daadwerkelijk op dezelfde locatie als de rest van je familieleden woont. De controle vindt tot nu toe vooral in Duitsland plaats, zo meldt Der Spiegel. Wie geen gebruik kan maken van GPS, moet zijn postcode invullen. Vul je niet dezelfde postcode in, dan word je uit de groep gegooid.

Postcode

Het misbruiken van een familie-abonnement wordt iets lastiger gemaakt door de GPS-verificatie, maar echt waterdicht is de methode niet. Op de juiste locatie aanwezig zijn wanneer je de postcode invult en de locatie verifieert volstaat om je inschrijving te bevestigen. Daarna kun je weer vrij bewegen, het moet immers mogelijk zijn om onderweg van muziek te genieten. Een goede reden om weer eens bij je ouders langs te gaan.

Waarom doet Spotify moeilijk en Netflix niet?

Netflix biedt soortgelijke abonnementsvormen aan, maar daar hoor je niemand klagen over misbruik. De reden is simpel: Netflix koopt films in of maakt eigen producties, die toch wel worden getoond. Spotify betaalt per stream. Wat maakt dan het verschil tussen een individueel abonnement een family pack? Het feit dat gezinnen aanzienlijk minder tegelijk streamen dan individuen. Want op zondag zitten jullie allemaal samen te brunchen, in plaats van allemaal afzonderlijk te liggen stinken chillen met een muziekje op de achtergrond.

Vrienden en collega’s streamen aanzienlijk meer, waardoor Spotify ook meer moet betalen aan de platenmaatschappijen en artiesten. Een familie-abonnement levert Spotify daardoor minder centjes op dan wanneer het enkel door families wordt gebruikt.

Lees ook: ‘Maak kennis met YouTube-music, de grootste Spotify-killer tot nu toe’

Reageer op artikel:
Let op! Spotify gaat misbruik van familie-abonnementen aanpakken
Sluiten