Lissa
Lissa Life 4 mrt 2019

Hoe kan jij je steentje bijdragen om de klimaatverandering tegen te gaan?

De klimaatspijbelaars overrompelen al weken de Brusselse straten voor een beter klimaatbeleid. En terecht, want er moet van bovenaf iets gebeuren. Maar verandering start nog steeds bij jezelf, dus zijn hier enkele tips om zelf je steentje bij te dragen om de klimaatverandering tegen te gaan.

1. Neem de fiets

Deze tip is waarschijnlijk geen onbekend terrein, maar transport is en blijft een groot probleem. Neem dus, wanneer je kan, de fiets naar je school of werk.

2. Bespaar op de batterij van je smartphone

Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone op zak en meestal loopt diens batterij gigantisch snel leeg. Je kan er zelf voor zorgen dat je gsm wat langer meegaat, door bijvoorbeeld de helderheid van je scherm lager te zetten. Veel smartphones hebben ook een energiebesparingsmodus waarmee je gsm zo’n vier uur langer meekan wanneer hij nog twintig procent batterijvermogen over heeft.

klimaatverandering

3. Isoleer je huis

Het is nutteloos om een verwarming aan te zetten in een huis dat toch alle lucht laat ontsnappen. Zorg dus voor voldoende isolatie en sluit zeker alle kieren en spleetjes goed af.

4. Eet wat minder vlees

Koeien produceren enorm veel gassen die schadelijk zijn voor het milieu, zoals bijvoorbeeld methaan. Verder moeten er ook veel bomen gekapt worden om de dieren te laten grazen en verbruikt de vleesproductie duizenden liters water. Runds- en lamsvlees hebben op vlak van voeding de grootste klimaatimpact, terwijl plantaardige voeding dat amper of niet heeft.

Je hoeft niet meteen vegetarisch of veganistisch worden, maar een dag in de week minder vlees eten kan al een grote invloed hebben.

klimaatverandering

5. Vervang vliegreizen door alternatieven

Dit wist je wellicht al, maar vliegtuigen hebben ook een enorme CO2-uitstoot. Vervang een lange vliegreis naar Bali bijvoorbeeld door een leuke citytrip in Europa waar je met de trein heen kan.

6. Beperk je waterverbruik

Waarschijnlijk sta je als man niet al te lang onder de douche, maar probeer er alleszins wel op te letten. Er zijn ook andere zaken waarbij je te veel water verbruikt zonder het te weten. De kraan laten openstaan terwijl je je scheert bijvoorbeeld.

7. Doe aan upcycling

Gooi niet meteen weg wat je niet meer gebruikt. Je kan meer spullen hergebruiken dan je denkt, zoals bijvoorbeeld een autoband die je omtovert tot tafeltje in je mancave.

Bouw een echte mancave met deze handige DIY-tips

8. Beïnvloed je omgeving

Samen staan we sterker en als we met z’n allen meer letten op wat we doen voor milieu, is het probleem sneller opgelost. Wees dus fier op je handelingen en overtuig je vrienden en familie om mee te doen.

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief


Reageer op artikel:
Hoe kan jij je steentje bijdragen om de klimaatverandering tegen te gaan?
Sluiten