Thomas
Thomas Health 14 jun 2019

Wil je stoppen met roken? Hier zijn 7 tips om je te helpen

Misschien wat laat om met goede voornemens voor 2019 af te komen, maar dat hoeft geen excuus te zijn om je leven te beteren. Zoals stoppen met roken bijvoorbeeld. Niet alleen zul je je lichaam er een groot plezier mee doen, maar ook je portefeuille. Hier zijn 7 tips die je op weg kunnen helpen.

1. Vind de juiste motivatie

Je moet jezelf een reden geven om te stoppen met roken. Zonder goede motivatie zul je het moeilijker hebben. Misschien doe je het omdat je een kind krijgt, omdat je klaar bent om je geld letterlijk in rook op te zien gaan of omdat je gezondheid achteruit begint te gaan. Er zijn genoeg redenen om te stoppen, maar het is belangrijk dat je er eentje vindt die het de moeite waard maakt.

2. Stop niet ineens

Zonder hulp van de ene op de andere dag stoppen met roken is bijna onmogelijk. Dat is ook geen goede manier om van je verslaving af te komen. Gelukkig zijn er voldoende hulpmiddelen om je te helpen bij het proces. Zo kun je gebruikmaken van nicotinevervangers, waardoor je geleidelijk afbouwt zodat je lichaam niet meteen op hol slaat. Daarnaast kun je ook in therapie gaan. Dan sta je er in ieder geval niet alleen voor.

3. Samen sta je sterker

De laatste zin van de vorige tip is meteen een mooi bruggetje voor de deze tip, want samen sta je sterker. Wanneer je stopt met roken zul je regelmatig moeilijke momenten beleven. Dan is het leuk als je bij iemand terecht kunt die weet hoe zwaar het is. Kijk daarom  of iemand in je omgeving ook wil stoppen. Samen met vrienden, familie of collega’s is het gemakkelijker om te stoppen, want je houdt elkaar steeds in de gaten en hebt altijd iemand die je steunt.

4. Beloon jezelf

Stoppen met roken is al zwaar genoeg en daarom mag je jezelf wel eens belonen. Een maand lang niet gerookt? Ga met je vrienden uit eten of koop iets leuks voor jezelf om het te vieren. Daarvoor kun je het geld gebruiken dat je bespaart door niet te roken.

5. Relax, take it easy

Voor veel rokers is even een sigaretje roken dé manier om te ontspannen. Roken is hun methode om stress te verslaan. Als je stopt, ben je dat wapen kwijt en moet je dus op zoek naar andere manieren om te ontspannen. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om stress te lijf te gaan. Zoek bijvoorbeeld een nieuwe hobby, zoals fietsen of een instrument bespelen.

Antwerpenaar fietst zijn vriendin een valentijnscadeau

6. Gewoontes zijn je grootste vijand

“Old habits die hard” luidt een Engels gezegde en dat geldt zeker ook voor roken. De slechte gewoonte is onderdeel geworden van je dag. ‘s Ochtends die eerste peuk bij een kop koffie, om 11 uur even naar buiten om te roken, na het eten een sigaretje en voor het slapen gaan nog eentje om de dag af te sluiten. Dat moet je doorbreken en dat doe je het gemakkelijkste door ze te vervangen.

7. Geef niet op

Je wilt het waarschijnlijk niet horen, maar de kans is heel groot dat stoppen met roken je niet in één keer gaat lukken. Dat niet erg zolang je maar niet opgeeft. Ga niet in zak en as zitten, maar leer van je fouten. Wanneer ging het fout en wat was de aanleiding? Gebruik die informatie en verzin iets zodat het in de toekomst niet nog een keer kan gebeuren. Begin vervolgens opnieuw en zet door tot je helemaal van het roken af bent.

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Wil je stoppen met roken? Hier zijn 7 tips om je te helpen
Sluiten