Lesley
Lesley Stuff 2 jan 2020

Dit zijn de 10 grootste technologische flops van het afgelopen decennium

Het afgelopen decennium was er eentje vol technologische hoogstandjes. Al zaten er zeker ook flops tussen. Wij lijstten de tien grootste fails op in dit lijstje. 

In navolging van The Verge – dat 84 flops op een rij zette – staken onze collega’s van Want een eigen lijstje in elkaar. Here goes. 

10. Google+

In 2011 voelde Google de hete adem van Facebook in zijn nek, en besloot het bedrijf mee te liften op de sociale media-hype. Google+ zag eruit als Facebook met een laagje rode verf en werd (met gepaste agressie) door ieders strot geramd.

Of je nu gebruik maakte van Gmail of YouTube: Google+ kwam overal voorbij. Op die manier zorgde Google voor een hoop gebruikers, maar of die ook echt iets deden met het platform, is nog maar de vraag. In 2018 werd de stekker dan ook uit Google+ getrokken, vanwege het gebrek aan succes, maar ook omwille van dataproblemen.

We hebben er natuurlijk wel Google Photos, Google Hangouts en Steam aan overgehouden, dus het is niet allemaal voor niets geweest.

9. BlackBerry

Aan het begin van het decennium behoorde BlackBerry tot de top van de markt. Zelfs toen de iPhone vijf jaar oud was had Blackberry-eigenaar Research in Motion een recordaantal abonnees en de iconische telefoon was uiterst populair. Tieners, zakenmensen en beroemdheden liepen er massaal mee rond.

Maar al snel daalden de cijfers, liepen de abonnees terug en stapten mensen over naar de iPhone 4S. Ook Android sloeg aan, en BlackBerry raakte in paniek. Ze maakten verkeerde beslissingen en brachten tegenvallende producten op de markt. Van de PlayBook-tablet tot BlackBerry 10 OS: het werd er niet beter op. Het bedrijf had helaas pas veel te laat door dat Apple en Google niet meer bij te houden waren.

8. AirPower

Met de aankondiging van de iPhone X kwamen ook de eerste officiële berichten over AirPower naar buiten. Het ging om een mat waar je drie apparaten tegelijkertijd op kunt laden. Je iPhone, je Apple Watch en je AirPods konden dus tegelijkertijd voorzien worden van een nieuwe lading stroom.

Klinkt handig, en toch werd de AirPower dit jaar officieel geannuleerd. Het bedrijf speculeerde er nochtans al jaren over, en klanten konden niet wachten. Apple bleek er echter niet in te slagen het product goed te laten werken en zette een streep door AirPower. En dat terwijl het product al op de doosjes van de AirPods 2 te zien was. Oeps.

7. Nintendo WII U

De Nintendo WII U moest dé geweldige opvolger worden van de immens populaire Wii. Het werd echter een drama op elk mogelijk niveau. De touchscreen-controller was van lage kwaliteit, de software was immens traag en Nintendo was al snel door creatieve ideeën heen om gebruik te maken van hun eigen hardware.

Games als ‘Mario Kart 8’ en ‘Breath of the Wild’ bewezen dat de Nintendo WII U veel potentieel had, maar het idee moest beter en verder uitgewerkt worden. Met de Nintendo Switch gebeurde dat uiteindelijk ook. Nintendo WII U kon rekenen op een magere 13,56 miljoen verkochte apparaten. Met meer dan veertig miljoen schiet de Nintendo Switch daar lachend overheen.

6. De boete van Facebook

Het jaar 2019 ging eindelijk de boeken in als het jaar dat Facebook gestraft zou worden. Het jaar waarin de Federal Trade Commission (beter bekend als de FTC) hun jarenlange onderzoek zou afronden naar Facebooks misbruik van persoonsgegevens en hun privacy-schandalen (kennen jullie Cambridge Analytica nog?).

De FTC gaf Facebook namelijk een boete van vijf miljard dollar voor het misbruiken van informatie. Nu is vijf miljard dollar voor jou een gigantisch bedrag, maar een grote grap voor een bedrijf als Facebook, een bedrijf dat alleen in 2019 al 16 miljard dollar omzet liet optekenen.

5. Google Glass

De Google Glass moest de technologische wereld compleet veranderen. De slimme bril had heel wat potentieel, maar wist toch veel mensen af te schrikken. Het grootste probleem zat ‘m in de privacy. Mensen vonden het geen leuk idee dat er constant een camera op hen gericht kon zijn.

Het vertrouwen in het product verdween, en al snel verdween het product zelf ook. Google hield de droom in leven door een zakelijke variant van de bril op de markt te brengen, maar voor de consument was het einde verhaal.

4. Windows Phone

Microsoft zag wat Google en Apple deden met hun besturingssystemen en was er, rond de lancering van het systeem, van overtuigd dat Windows Phone het einde van iOS zou kunnen betekenen. Maar dat feestje werd te vroeg gevierd, want in 2019 kwam het systeem officieel tot een einde.

In de afgelopen paar jaar heeft Microsoft constant geprobeerd om ontwikkelaars te overtuigen van Windows Phone, een droom die dusdanig nagejaagd werd dat Nokia ondertussen ten onder ging in de strijd. Er werd maar liefst 7,2 miljard dollar geïnvesteerd in het besturingssysteem, maar het eindigde in een ‘mislukt experiment. Duizenden jobs gingen verloren, waardoor het bedrijf nog eens 1 miljard dollar verloor.

Bill Gates gaf recentelijk toe dat Windows Phone wel degelijk net zo groot als Android had kunnen worden, maar dat hij het verkeerd heeft aangepakt.

3. 3D-tv

3D in je eigen living moest hét project van de toekomst worden, maar het faalde gigantisch. Niemand wilde thuis een 3D-bril op zijn neus zetten, en halverwege 2010 liet de industrie de droom voor 3D-content in de woonkamer varen en werd er ingezet op HDR. Voor die technologie is geen externe bril nodig, en dat sloeg wél aan bij de consument.

2. Apple’s toetsenbord

Het toetsenbord met vlindermechanisme werd voor het eerst toegepast bij de 12-inch MacBook in 2015 en werd vervolgens ook voor de MacBook Pro en MacBook Air gebruikt. Het toetsenbord zag er ontzettend strak uit, maar het werd als snel duidelijk dat er op het gebied van werkbaarheid ingeleverd werd. Het was luider dan zijn voorganger en de key travel van een schrale 1mm beviel de gebruiker niet. Maar dat was pas het begin van de tegenvallende geluiden.

Toen het toetsenbord in de MacBook Pro van 2016 verscheen, kwamen al snel de eerste berichten naar boven over de grote problemen die het met zich meebracht. Toetsen bleven hangen, spatiebalken deden raar en in een mum van tijd waren er toetsen die simpelweg niet meer werkten. Apple bleef stug volhouden dat er niets mee aan de hand was en bracht uiteindelijk vier generaties van het vlindermechanisme uit op de markt. Elke keer waren er kleine upgrades te vinden ten opzichte van de generatie daarvoor, maar de problemen werden er niet minder door.

Uiteindelijk moest Apple toegeven dat het vlindertoetsenbord allesbehalve een goed idee was en bracht het bedrijf in 2019 de 16-inch MacBook Pro uit, een laptop die de Scissor Switch weer in het leven riep. Dat toetsenbord heeft een langere key travel, minder geluid en is betrouwbaarder. De MacBook Air en 13-inch MacBook Pro zijn wél nog steeds voorzien van de labiele toetsenborden.

1. Samsung Galaxy Note 7

De Samsung Galaxy Note 7 was een veelbelovende smartphone. Het toestel zag er geweldig uit, de specificaties waren veelbelovend, en de eerste indrukken goed. Het was een uiterst goed toestel, totdat … het in brand vloog.

Op 17 augustus 2016 werden de eerste review-modellen naar buiten gestuurd en op 1 september waren er al 35 telefoons in vlammen opgegaan. Het probleem werd uiteindelijk dusdanig groot dat Samsung alle toestellen terug moest roepen en iedereen moest voorzien van een nieuw toestel dat … ook in vlammen opging. Het ging zelfs een keer mis in een vliegtuig, waardoor alle Note 7 smartphones verbannen werden.

Samsung besloot een einde te maken aan de Note 7 en riep alle toestellen terug. De toestellen die niet teruggestuurd werden kregen een software-update, waardoor ze niet meer werkten. Door alle smartphones terug te roepen en de gebruikers te voorzien van andere modellen, heeft het bedrijf er uiteindelijk voor gezorgd dat zijn reputatie niet al te veel schade moest lijden.

The Verge

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Dit zijn de 10 grootste technologische flops van het afgelopen decennium
Sluiten