Lesley
Lesley Life 5 jan 2020

Zo ga je terug werken na de kerstvakantie en kom je ook nog eens gemotiveerd over

Succes komt niet zomaar aanwaaien en die loonsverhoging krijg je niet omdat je altijd vriendelijk naar de baas lacht. Werken zul je! Om het leed te verzachten schotelt Manners je wekelijks een tip voor die je carrière vooruit kan helpen. Dat doen we op maandag, zo kom je meteen op stoom voor een productieve werkweek.

Bereid je voor

Zorg ervoor dat je lunch klaarstaat (of dat je geld hebt om lunch te kopen, want goede voornemens zijn zo 2018), leg je outfit klaar en oh ja, vertrek maar wat vroeger, want het lijkt wel alsof de hele wereld ineens wakker is geschoten na de feestdagen en alle mensen tegelijk terug in hun auto zijn gesprongen.

Neem tijd voor je collega’s

Of je het nu ziet als een voordeel om een uur van je dag aan de koffiemachine te staan om letterlijk ie-de-reen van het bedrijf je beste wensen mee te geven of al die nieuwjaarsboodschappen je reinste tijdverspilling vindt, je ontkomt er niet aan.

Iedereen wil het even hebben over zijn vakantie, over het vuurwerk waar ze naar gingen kijken en over de kerstcadeaus die ze morgen alweer terug naar de winkel brengen. En die arme stakkers die tijdens de feestdagen wel gewoon moesten werken? Daar neem je maar beter ook even de tijd voor – kun je meteen ontdekken wat je allemaal gemist hebt op kantoor.

Maak een to do-lijstje

Een to-dolijstje kan je structuur bieden in die eerste werkweek, ook als je normaal gezien niet zo’n lijstjespersoon bent. Je terugkomst gaat vast niet onopgemerkt voorbij en je krijgt een hele lading problemen en vragen op je bord. Noteer al je to-do’s en orden ze op basis van prioriteit. Zijn er dingen die vandaag al af moeten of kun je ze nog wel een paar dagen laten liggen?

Ga je mailbox slim te lijf

Het slimste is om je out of office-mail nog een dag langer te laten lopen, zodat je in alle rust je mails kunt beantwoorden. Als je daar op voorhand niet aan gedacht hebt, kun je het best aan het begin van de dag al eens door je mails gaan en aan de hand van labels aangeven of iets dringend is of nog even kan blijven liggen.

Begin ook niet per se met de oudste mail te beantwoorden om dan chronologisch verder te gaan. Vaak is een mail onderdeel van een mailconversatie, heeft een collega de vraag al beantwoord of stuurde de afzender later nog dat hij al antwoord heeft. Je wilt niet een halfuur een mail zitten typen om dan twee mails verder zoiets te lezen.

Gun jezelf de tijd om opnieuw te wennen

Probeer niet de eerste dag al indruk te maken door tot zeven uur te blijven doorwerken, jezelf uitputten heeft geen zin. Neem af en toe ook een korte pauze: sla een babbeltje, loop naar de koffiemachine of ga even naar buiten. Dat zorgt ervoor dat de dag sneller en gebalanceerder verloopt en je geeft jezelf wat ademruimte.

We zijn wel benieuwd of Elon Musk het met deze tips eens zou zijn …

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Zo ga je terug werken na de kerstvakantie en kom je ook nog eens gemotiveerd over
Sluiten