Thomas
Thomas Cars 2 nov 2019

Tesla verslaat GM als meest waardevolle autobouwer en dat kost handelaren een fortuin

Tesla is een van de snelst groeiende automerken ter wereld. Het relatief jonge merk van Elon Musk maakte in de afgelopen jaren grote sprongen, maar het lukte nog niet om winst te maken. Daar is nu verandering in gekomen. Elon Musk heeft zich aan zijn woord gehouden, want uit cijfers van Wall Street is gebleken dat er dit jaar inderdaad winst is gemaakt in Q3. Alleen is niet iedereen daar even blij mee.

Tesla schrijft zwarte cijfers en dat betekent dat de waarde van de aandelen flink omhoog is geschoten. Een stukje Tesla is nu 298 dollar waard waardoor de totale waarde van het merk nu op 53 miljard dollar ligt. Hiermee passeert het General Motors die voorheen op de eerste plek stonden als het gaat om Amerikaanse automerken.

Dankzij een uitstekend derde kwartaal is het merk van Elon Musk nu dus de meest waardevolle autobouwer van Amerika.

Short gaan op Tesla

Dit zorgde voor een waar bloedbad op de beurs. Tesla is namelijk een nogal populair aandeel om ‘short’ op te gaan. Dit is het verkopen van aandelen die je niet in je bezit hebt, om zo te profiteren van een waardedaling. Je gokt er dus op dat een aandeel minder waard wordt. Dit kan heel interessant zijn. Kijk maar naar de film ‘The Big Short’ (die op Netflix staat). Tesla is na Apple het populairste aandeel om short op te gaan.

De handelaren die short zijn gegaan op Tesla hadden waarschijnlijk niet verwacht dat het merk opeens winst zou gaan maken. Het aandeel werd aanzienlijk meer waard en dat liep flink in de papieren. Bij elkaar verloren de short-gangers 1,4 miljard dollar. Dat is 70% van de winst die zij in het afgelopen jaar hadden gemaakt.

Analisten blijven op hun hoede

Volgens Tesla zijn de positieve cijfers vooral te danken aan het feit dat ze een stuk efficiënter zijn geworden. Zo zijn de productiekosten omlaag gebracht en is er ook geld bespaard op de materiaalkosten. Dat klinkt allemaal positief, maar analisten houden nog wel een slag om de arm. Tesla heeft in het verleden moeite gehad om stabiel te blijven en daarom raadt nog steeds minder dan een derde van de analisten aan om Tesla-aandelen te kopen.

Reuters

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Tesla verslaat GM als meest waardevolle autobouwer en dat kost handelaren een fortuin
Sluiten