Life

Deze Belgische whisky’s mogen niet in jouw barkast ontbreken

Drank is de duivel en jij en je maten drinken het liefst met verstand. Dat gezegd zijnde is het tijd voor een glas, en doe ons maar een Belgische whisky. 

Natuurlijk zal de conservatieve whiskyliefhebber stug volhouden dat whisky die niet in Schotland of Ierland is gemaakt, nooit whisky mag heten. En natuurlijk is dat je reinste flauwekul.

Onze noorderburen slagen erin drinkbare whisky te produceren en ook de Duitsers gaat het stoken goed af. Dat we in eigen land een aantal tongstrelende whisky’s afleveren mag dan ook niet verbazen. Deze vier single malts van Vlaamse bodems mogen niet in jouw barkast ontbreken.

Goldlys

Filliers ken je van de jenever, maar het bedrijf produceert daarnaast al enkele jaren gin en heeft met Goldlys dus ook whisky in het assortiment. De Goldlys Limited Editions rijpen eerst 11 jaar op Spaanse bourbonvaten en krijgen vervolgens per batch nog een unieke finish, zoals bijvoorbeeld deze Pedro Ximénez. De whisky is helder van kleur – tegen het gouden aan – en heeft een rijke smaak. Per fles betaal je 42,50 euro.

Belgische whisky

The Belgian Owl Whisky

The Belgian Owl is een rijke maar delicate whisky met een verrassende – maar daarom niet minder aangename – fruitige zachtheid van rijpe peer. Dat mag niet verbazen, gezien hij gestookt wordt in de bekende fruitstreek Haspengauw.

In 2004 werd het eerste whiskyvat gevuld en de nieuwe Belgische whisky won meteen een hele resem prijzen. Deze single cask Belgian Owl Intense koop je voor zo’n vijftig euro.

Belgische whisky

Wild Weasel

In 2011 werd de historische stokerij van Brouwerij Wilderen opnieuw geopend nadat er tot 1939 alcohol werd gestookt. Hun Belgische whisky heet Wild Weasel en is een heerlijk romige single malt gerijpt in eiken vaten uit Kentucky en Tennessee. Voor een fles betaal je rond de vijftig euro.

Belgische whisky

Gouden Carolus Single malt 

Al in 1637 werd er jenever gebrouwen in Molenberg, Blaasveld. In 1872 vertrok de familie om in Mechelen Brouwerij het Anker te beginnen, die je ongetwijfeld kent van het Gouden Carolus-bier. Ondertussen is de familie al aan de vijfde generatie toe en enkele jaren geleden rijpte het idee om ook in de stokerij de activiteiten op te starten. Onlogisch is dat niet, whisky en bier worden immers allebei op basis van gemoute gerst gemaakt.

Belgische whisky

Zo is dus de Gouden Carolus Single Malt ontstaan. Deze whisky is slechts 3 jaar oud, maar de smaak is veel rijker en evenwichtiger dan je van zo een jonge whisky zou verwachten. Je koopt hem voor 43 euro.

04-10-2018 - Jutta