Jutta
Jutta Life 29 nov 2018

Waarom je bier uit de oudheid echt (nog) niet wil proeven

Drank is de duivel en jij en je maten drinken het liefst met verstand. Dat gezegd zijnde is het tijd voor een glas. Dat mag een frisse pint zijn, maar voor Mesopotamisch bier passen wij voorlopig. Archeologen proberen namelijk een bier uit de oudheid te brouwen, maar het zou kunnen dat je dat nog niet meteen wilt proeven. 

Archeologen hebben in Irak sporen gevonden van bier dat al even over datum is: 2500 jaar om precies te zijn. En hoewel schriftelijke bronnen uit die periode het hebben over ‘gefermenteerde dranken’, zou dit toch het oudste bewijs zijn dat er in het Mesopotamische- en Babylonische Rijk al bier werd geschonken, zegt het bekende Amerikaanse onderzoekscentrum Smithsonian.

Er waren al aanwijzingen dat er lang, lang geleden bier bestond: zo werden er bijvoorbeeld restanten van een vierduizend jaar oude Mesopotamische brouwerij gevonden. Bier was toen belangrijk omdat fermentatie gerst langer goed hield en meer voedingswaarde gaf. Daarnaast was het gewoon leuk om te drinken, en geef de Mesopotamiërs daar maar eens ongelijk in.

Op basis van de vondst probeert een groep archeologen nu het recept te reproduceren, om er vervolgens een eigentijds bier mee te brouwen waar wij ook plezier aan kunnen beleven. Als ze daarin slagen, is de kans groot dat bier- en geschiedenisliefhebbers goed geld betalen voor een voorproefje.

Hoe brouw je een bier uit de oudheid?

Om de bierrestanten te kunnen onderscheiden van andere overblijfselen gebruikte Elsa Perruchini, de hoofdauteur van het onderzoek, een proces genaamd gaschromatografie. Dankzij deze methode, die voor het eerst werd toegepast om bier uit de oudheid te identificeren, vonden de onderzoekers gerstrestanten en tekenen van gisting in oude kleipotten.

Met die gefermenteerde gerstrestanten proberen Perruchini en co-auteur Claudia Glatz een bier te brouwen dat overeenkomt met het residu. Tot nog toe hebben ze het juiste recept echter nog niet gevonden en hebben ze het ook nog niet gewaagd om van hun brouwsels te proeven. Volgens Perruchini ruikt het goedje immers “verschrikkelijk” en daar overtuig je ons ook niet meteen mee. Wij wachten dus nog wel even op een volgende test.

Misschien dit brouwapparaat eens proberen, dames?

Met dit briljante apparaat brouw je in een-twee-drie je eigen bier

Bron: Esquire

Reageer op artikel:
Waarom je bier uit de oudheid echt (nog) niet wil proeven
Sluiten