Life

Waarom cider meer is dan appelsap voor volwassenen

Craft cider is de way to go

Drank is de duivel en jij en je maten drinken het liefst met verstand. Dat gezegd zijnde is het tijd voor een glas. Dat mag een cider zijn, maar waarom is dit appelsap voor volwassenen zo onpopulair in België, terwijl ze er in onze buurlanden wél lustig van lurken? 

In Engeland drinken ze er sloten van, in Duitsland draaien ze hun hand niet om voor een kroes Apfelwein en ook de Fransen kunnen hun cidre appreciëren. En je herinnert je vast wel hoe El Professor in ‘La Casa de Papel’ zelf cider maakte en hoe niemand dat een vreemde hobby vond. En toch is de drank bij ons vooral een aperitief voor de betreurenswaardige sujetten die geen bier of wijn lusten.

Het appelsap voor volwassenen

Toegegeven, cider is ietwat zoeter dan wijn en vergelijk de smaak zeker niet met (speciaal)bier, want dan kom je bedrogen uit. Toch is cider eigenlijk gewoon een wijn die niet gemaakt werd van druiven, maar van appels (hoewel occasioneel andere fruitsoorten worden toegevoegd). Net als bij wijn heb je een grote variëteit in smaken, van zurig en droog tot uitgesproken zoet.

Wat het alcoholpercentage betreft is cider dan weer te vergelijken met bier: gemiddeld mag je rekenen op een alcoholpercentage van vier à acht procent. Dat relatief lage alcoholgehalte en de zoetzurige appeltoetsen zijn net wat liefhebbers zo aantrekt.

cider

Hoe wordt cider gemaakt?

De appels worden tot pulp vermalen waarna het sap er wordt uitgehaald met een speciale ciderpers. Dat sap gaat vervolgens enkele maanden op het vat om te fermenteren, eventueel worden gisten en suikers toegevoegd om dat proces te faciliteren.

Afhankelijk van de gebruikte appelsoort(en) en de fermentatietijd krijgt de cider zijn uiteindelijk smaak. Die is niet zomaar mierzoet zoals veel mensen denken: de drank kan behoorlijk gelaagd smaken.

De opkomst van craft cider

Misschien denk je bij cider vooral aan grote merken als Strongbow en Somersby, die de consument de afgelopen paar jaar naar het hoofd gegooid kreeg. Niks mis mee, maar de kans dat zij jou over de streep trekken op een ciderdrinker te worden is miniem. Wat jou misschien wel zou kunnen overtuigen is craft cider, die net als craft beer in kleinere oplages gemaakt wordt en waarbij gezocht wordt naar authentieke smaken die durven afwijken van het kinderlijk zoete appelsapverhaal.

In de supermarkt vind je die speciale ciders niet meteen, maar er zijn wel gespecialiseerde webshops met een degelijk aanbod, en sommige drankhandelaars springen ook mee op de kar. Want een ding is zeker, echte cider is aan een opmars bezig en ook jij zit er binnenkort van te drinken.

08-11-2018 - Jutta