Life

That’s The Spirit: de vrucht waar olifanten dronken van worden

Feesten als de beesten met marulalikeur

Drank is de duivel en jij en je maten drinken het liefst met verstand. Dat gezegd zijnde is het tijd voor een glas. Deze week schotelen wij jou de vrucht voor die vaak gebruikt wordt in likeur én waar olifanten dronken van worden: de marula.

De marula is een vrucht die groeit in het zuiden van Afrika aan de marulaboom, ook wel de olifantenboom genoemd. De vrucht lijkt wel een groengele pruim en heeft smeuïg vruchtvlees.

De smaak van de marula

De Afrikaanse vrucht heeft een slijmerige textuur en smaakt een beetje zoals een lychee. In januari rijpen ze aan de bomen tot felgele vruchten die maar liefst vier keer zoveel vitamine C bevatten als een appelsien.

marula

Hoe olifanten dronken worden

De reden waarom men de marulaboom ook wel de olifantenboom heet is omdat olifanten dol zijn op de vrucht. Ze gaan helemaal los op de overrijpe marula’s. Dat verklaart meteen waarom er op de meeste marulalikeuren een olifant wordt afgebeeld.

Leuk om weten: mensen en zelfs dieren – en dan vooral olifanten – kunnen dronken worden van de vrucht. Wanneer je een overrijpe marula eet, worden de suikers daarvan via chemische processen omgezet in alcohol.

Wij wilden graag weten hoe zo’n dronken olifant er dan uitziet en dit filmpje konden we je echt niet onthouden:

Amarula drinken

De vrucht valt niet alleen in de smaak bij olifanten, maar ook bij mensen, die er Amarulalikeur van brouwen. Die is gemaakt van suiker, room en de fruitsoort. De marula is niet enkel populair in likeur, maar ook in gins. Er zijn zelfs bedrijven die zich specialiseren in dranken die marula bevatten.

Met Amarula kan je heerlijke cocktails maken – bijvoorbeeld met koffie – en ook in milkshakes komt de drank van pas. In Zuid-Afrika is dat laatste een echte delicatesse, je vindt het er onder de naam Don Pedro.

Liever even geen alcohol?

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief


14-02-2019 - Lissa