Life

That’s The Spirit: negroni, de cocktail die élke man lust

Een héél simpele cocktail, maar waar komt hij vandaan?

Drank is de duivel en jij en je maten drinken het liefst met verstand. Dat gezegd zijnde is het tijd voor een glas. Een cocktail op tijd en stond is een welkome afwisseling voor al die pintjes in je stamcafé, maar voor té zoete chemische brol pas je liever. Gelukkig zijn er stevige cocktails als de negroni die geen enkele man weet te weerstaan. 

Negroni

Het is een van de simpelste drankjes ter wereld en toch kent de negroni een rijke geschiedenis. Gelijkaardige drankjes als de Milano-Torino (gelijke delen aperitieflikeur uit Milaan en zoete, rode vermout uit Turijn) en de Americano (aperitieflikeur, rode vermout en spuitwater) kunnen gezien worden als de ‘voorouders’ van de populaire cocktail.

Waar en hoe de negroni dan het levenslicht zag? Daar zijn een aantal verhalen aan verbonden, maar de populairste aanname is dat graaf Camillio Negroni uit Toscane er iets mee te maken had. Op een goede dag in 1919 kreeg de man dorst en vroeg hij de barman om een ‘straffe Americano’.

Klant is koning, en dus goot de barman nog wat gin bij zijn Americano. Om het geheel nog net iets anders te maken, serveerde hij er een sinaasappelschijfje bij, in de plaats van een citroenschil. Aanvankelijk heette het drankje nog de Americano – Graaf Negroni, maar dit werd later afgekort tot negroni.

negroni

Nog later liet men ook het spuitwater achterwege, en dat bracht de cocktail bij de basisingrediënten die we vandaag de dag nog steeds in een negroni gooien: rode vermout, gin en Campari. De ideale combinatie tussen bitter en zoet, een gekruide en een fruitige smaak dus.

Het eerste geschreven bewijs van de negroni stamt uit 1920. Een Londense vriend van de Italiaanse graaf raadde hem aan om maximaal twintig (!) negroni’s per dag te drinken, om zijn gezondheid niet in gevaar te brengen. Tja, dat de Britten drinkebroers zijn, wisten we al.

Zo maak je ‘m

Héél moeilijk is het niet, maar voor de vorm geven we je toch nog even mee hoe je de perfecte Negroni op tafel tovert.

Men neme 30 ml Campari, 30 ml gin en 30 ml rode vermouth. Schenk ze allemaal in een shaker en vul die voor twee derde met ijs. Stir hem een goede twintig seconden en schenk in een glas over een paar ijsblokjes. Garneer met de schil van een sinaasappel.

 

21-02-2019 - Lesley