Life

That’s The Spirit: zo maak je een klassieke Old Fashioned

Waan je Don Draper met dit drankje in de hand

Drank is de duivel en jij en je maten drinken het liefst met verstand. Dat gezegd zijnde is het tijd voor een glas. Een Old Fashioned dit keer, maar waar komt deze cocktail vandaan en hoe maak je deze klassieker op de juiste manier? 

De oorsprong van de Old Fashioned

Je waant je Don Draper in ‘Mad Men’ met een Old Fashioned in je hand, maar deze klassieke cocktail is heel wat jaren ouder dan de serie. Het begon allemaal in de jaren 1880 in Louisville, een stad in de Amerikaanse staat Kentucky.

Daar zou ene James E. Pepper de cocktail voor het eerst gemaakt hebben in The Pendennis Club, waar hij als welgestelde bourbon-aristocraat regelmatig vertoefde. Later zou hij zijn Old Fashioned geïntroduceerd hebben in het beroemde Waldorf-Astoriahotel in New York.

Of dit de ware toedracht is valt moeilijk te achterhalen, maar het is in ieder geval een passend verhaal voor de sterke, gesofisticeerde whiskey-cocktail die de Old Fashioned nog steeds is.

Old fashioned That's The Spirit

Zo maak je deze klassieker

Kenmerkend voor een Old Fashioned is het glas: het moet een laag, rond glas zijn, een tumbler dus.

Daarin gaat een klontje (riet-)suiker, met daarop wat bitters. De bekendste is Angostura Bitters, een kruidenbitter in een intrigerend flesje met een veel te groot etiket.

Daarna volgt een scheut Amerikaanse whiskey (bourbon), whisky of brandy en wat ijsblokjes. Je kiest het best voor grote, robuuste stukken ijs omdat die minder snel smelten; zo verwatert je cocktail niet.

Eens je dit voor elkaar hebt, moet je de boel gaan stirren. Dit doe je met krachtige, snelle bewegingen en net zolang tot de ingrediënten van je Old Fashioned goed gemengd zijn en de cocktail op de juiste temperatuur is. Een dertigtal seconden zou moeten volstaan.

Vergeet de smaakmaker niet: een stukje sinaasappelschil, waar je eventueel kort een brandende lucifer tegenaan houdt. Daardoor komt het aroma nog meer los. Wrijf ermee langs de rand van het glas en voeg ‘m toe aan de cocktail.

Met deze straightforward cocktail kun je eindeloos variëren. Voeg er bijvoorbeeld een maraschinokers, steranijs of een kaneelstokje aan toe, of, als je wat avontuurlijker bent ingesteld: een stukje gegrilde bacon. Cheers!

24-05-2018 - Jutta