Jutta
Jutta Entertainment 28 nov 2018

Filmtip – of is het een serie? – ‘The Ballad of Buster Scruggs’

De gebroeders Coen ken je van films als ‘Fargo’, ‘True Grit’ en ‘Burn after Reading’. Het was dan ook groot nieuws toen werd bekendgemaakt dat ze een serie voor Netflix zouden produceren. Serie ja, geen film. Uiteindelijk werd de miniserie alsnog een film, en het eindresultaat staat nu op de streamingdienst.

‘The Ballad of Buster Scruggs’ is een omnibusfilm. De Netflix Original bestaat uit zes hoofdstukken – of beter zes kleine verhalen. Ze hebben stuk voor stuk een ding gemeen: ze spelen zich af in het Wilde Westen. Wie een speelfilm of een rode draad verwacht komt bedrogen uit, want de verhalen staan los van elkaar, maar eens je dat weet is het een plezier om op ontdekkingsreis te gaan door The Far West.

De eigenlijke ‘Ballad of Buster Scruggs’

In het titelverhaal staat de zingende cowboy Buster Scruggs centraal. De zingende schurk schiet nóg sneller Lucky Luke en hoewel hij rank van gestalte is, gaat hij geen vechtpartij uit de weg. Met dit verhaal wordt dan ook meteen de toon gezet voor de rest van de film, want verwacht je in elk van de zes delen aan bruut geweld (prachtig weergegeven, dat dan weer wel) met een sausje van zwarte humor – zoals je ook dat van de Coen Brothers gewoon bent.

‘The Ballad of Buster Scruggs’ is een ijzersterk stukje cinematografie met een cast waar je u tegen zegt. Soms lichtvoetig, soms diepzinnig en altijd ietwat absurd. Liam Neeson, James Franco, Tim Blake Nelson en anderen dragen elk moeiteloos het hen toegewezen verhaal. Met het Oscar-seizoen in het vooruitzicht heeft Netflix hier een mooie kanshebber te pakken.

Deze film gezien? Hier zijn vijf Netflix-hacks om andere pareltjes op te sporen in de streamingdienst.

Met deze Netflix-hacks haal je nog meer uit je kijkervaring

Reageer op artikel:
Filmtip – of is het een serie? – ‘The Ballad of Buster Scruggs’
Sluiten