Life

Fietsdiefstal voorkomen? Dit is de tip van een fietsendief

Hoe vaak is jouw fiets al gestolen?

Als je in een grote (studenten-)stad woont, krijgt er iedere week wel een vriend of kennis te maken met een fietsdiefstal. Je wéét dus dat het vaak gebeurt en probeert je eigen fiets zo goed mogelijk te beschermen. Zelfs als je fiets een krakkemikkig scharminkel is dat je enkel op kot gebruikt, het is nooit leuk om naar huis te moeten wandelen. 

De tip van de fietsendief

Het liefst maak je je fiets ergens aan vast en je kan altijd nóg een extra slot kopen, maar ook dat houdt professionele fietsendieven niet altijd tegen. Zeker als je geen extra hangslot bij hebt, zit je te bidden dat je fiets er nog staat wanneer je terug komt. Die kans kun je verhogen met deze simpele truc: plaats je fietsventiel zo dicht mogelijk tegen het slot aan. Op deze manier is het bijna onmogelijk om je fiets te stelen zonder dat het ventiel beschadigd raakt. De raad komt van een ex-fietsendief die zijn leven heeft gebeterd.

De kans op fietsdiefstal wordt kleiner

Dieven breken de poot van je fiets af (of pakken een soortgelijk object) en bewegen die vervolgens op en neer tussen het wiel en je slot, om het slot te kunnen breken. Als je het ventiel hier vlakbij plaatst, wordt het moeilijk om dit te doen zonder het ventiel ook stuk te maken. Een fiets waarbij het ventiel op een meer toegankelijke positie staat – bijvoorbeeld degene die naast je gestald is – wordt dan stukken aantrekkelijker om te stelen. Laat het ‘goed draaien’ van je wiel dus dezelfde routine worden als het op slot zetten zelf.

fietsdiefstal voorkomen tips van fietsendief

Heb je echt een hele dure fiets, dan zul je fietsendieven aantrekken die de grove middelen niet schuwen. Je ventiel in de juiste positie plaatsen zal hen echt niet tegenhouden, dat is meer iets voor de occasionele dief. Je neemt in dit geval best een verzekering tegen fietsdiefstal. Je hebt er je teergeliefde tweewieler niet mee terug, maar kunt wel een nieuwe kopen van de vergoeding.

19-10-2018 - Jutta