Jutta
Jutta Life 12 sep 2019

Zo word je snel een pro in elke nieuwe taal die je leert

Je wilt Spaans leren, maar geeft echt geen ene moer om Jose uit dat oefenboek, die de hele dag niks anders te doen lijkt te hebben dan mensen begroeten en de weg naar het treinstation vragen. No gracias, en gelukkig zijn er wel wat betere manieren om een nieuwe taal onder de knie te krijgen. 

Lýdia Machová legt het in haar TED Talk ‘De geheimen om een nieuwe taal te leren’ uit – en daar komt geen DuoLingo aan te pas. Als je nu afhaakt omdat je denkt ‘maar ik heb toch geen talenknobbel’: keep on reading. Volgens Lýdia heb je echt geen taalgevoel nodig om een polyglot te worden. Ze onderzocht hoe zij en andere polyglotten het aanpakken en verzamelde deze vier tips:

1. Begin meteen met spreken

Dit klinkt misschien een beetje eng, maar just do it. Leer jezelf een paar zinnen of woorden aan (dat kan prima met zo’n reiswoordenboekje) en ga met native speakers praten. Wees vooral niet bang om fouten te maken, want door feedback te vragen leer je net hoe het wél moet.

Denk je nu: waar haal ik dan in hemelsnaam mensen vandaan die die taal spreken en met mij willen praten? Het antwoord op (bijna) alles: internet. Vind je het toch een beetje spannend om meteen met vreemden te praten? Praat dan tegen jezelf. Vertel aan jezelf hoe je dag was, wat je morgen gaat doen, wat je straks gaat eten, enzovoort.

2. Doe wat je leuk vindt als je een nieuwe taal leert

Logisch, maar honderd procent waar. Zorg dat je de taal leert op een manier die het voor jou leuk maakt. Zo vertelt Lýdia dat ze zelf Duits leerde door haar lievelingsserie ‘Friends’ in het Duits te kijken en leerde ze Spaans door ‘gewoon’ te beginnen met de Spaanse versie de ‘Harry Potter’-boeken die ze toch al kende.

3. Zoek een methode die werkt

Behalve dat het leren een beetje leuk moet zijn, heb je ook een efficiënte methode nodig om een nieuwe taal te leren beheersen op de lange termijn. Ofte: oefenen oefenen oefenen en heel veel herhalen. Hadden je leerkrachten Frans en Latijn toch gelijk om je eindeloze woordenlijsten te laten blokken.

Lýdia raadt aan om apps als Anki en Memrise te gebruiken die je helpen om de woordjes in je systeem te krijgen én houden.

4. Maak er alle dagen (een beetje) tijd voor

Iedereen heeft het druk-druk-druk, maar laat dat geen excuus zijn om dat Spaanse boek al na een week aan de kant te schuiven ‘omdat je er toch niet aan toekomt’. Als je echt iets wilt bereiken moet je er tijd voor maken, dagelijks een kwartiertje volstaat daarbij al.

Kun je bijvoorbeeld 15 minuten eerder opstaan? Kun je die podcast in het Spaans ook op weg naar werk luisteren of terwijl je aan het kuisen bent? Is elke ochtend een YouTube-video bij het ontbijt voor jou haalbaar, of duik je voor het slapengaan nog even in dat Spaanstalige boek? Maak een plan en hou je eraan!

Bonustip: wees geduldig

Natuurlijk gaat een nieuwe taal leren je niet in een maand lukken, maar op een paar weken tijd ga je zeker al verbetering zien. En dan kun je tijdens je volgende vakantie in Spanje de plaatselijke schoonheden imponeren met meer dan “hola guapa”.

Workjuice

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Zo word je snel een pro in elke nieuwe taal die je leert
Sluiten